Sıvı-elektrolit dengesini koruyun

Ramazan'da yeterli sıvı almak çok önemli. Zira yüksek ısı ve nem sıvı-elektrolit kaybını artırıyor. Kayıp ne kadar fazlaysa vücuda verdiği zarar da o kadar fazla oluyor.

Sıvı-elektrolit dengesini koruyun

Sıvı elektrolit dengesinin bozulmasına bağlı olarak bayılma hissi, baş dönmesi, bulantı dikkat dağınıklığı gibi problemleri oluşabiliyor. Uzun açlık sonucu kan şekerinin düşmesi de baş ağrısı, sinirlilik, uyku hali gibi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. Dolayısıyla Ramazan boyunca hem yeterli sıvı almaya hem de dengeli beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı Vardarer, “Günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğün yemek yenmeli ve mutlaka sahura kalkmaya özen gösterilmeli” diyor.

Sahur öğünü, bütün günün besin ve enerji ihtiyacını karşılayacağı için çok önemli. Sahur öğününde yağlı, tuzlu ve ağır yemekler yenmemesi gerektiğine dikkat çeken Vardarer, “Sahurda süt, peynir, yumurta gibi kahvaltılıklar, çorba, sebze yemekleri, yoğurt, bulgur pilavı gibi yiyecekler yenilebilir. Yemeklerle beraber kuru veya taze meyve, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesi enerji ve mineral açısından destekleyici olabiliyor. İçecek olarak kafeinli içeceklerden uzak durulmalı bitki çayları, az şekerli kompostolar tercih edilmeli” önerisinde bulunuyor.

İFTARDA HIZLI YEMEYİN
Ramazan ayının en keyifli yanı; kalabalık sofralarda yenen güzel yemeklerdir. Ancak uzun süreli açlık sonrası bu sofralarda hızlı ve kontrolsüz bir şekilde yemek yemek kilo almaya, anlık tansiyon ve şeker yükselmelerine yol açabiliyor. Vardarer'in verdiği bilgiye göre, bu yüzden iftar yemeğine peynir, hurma, zeytin gibi kahvaltılıkla veya çorba gibi hafif bir yemekle başlamak, bir süre ara verdikten sonra etli veya etsiz bir sebze yemeği, salata, yoğurt ile devam etmek gerekiyor. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesinde, yemeklerin yavaş yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmesinde fayda var.

SIVI ALIMINA DİKKAT
İftardan sahura kadar olan süreçte, sıvı ihtiyacını karşılamak için aralıklarla su içmek çok önemli. Başta su olmak üzere çay, bitki çayları, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu gibi içecekler tercih edilebilir.

İFTARDAN SONRA HAREKET ŞART
İftar yemeğinden sonra hareket etmek hazımsızlık problemlerini önlenmeye yardımcı olur. Ramazan'da değişen beslenme düzeninin neden olabileceği bağırsak sorunlarını yaşamamak için yemeklerde lif oranı yüksek besinler (tam buğday ekmeği, bulgur, sebze yemekleri gibi), ara öğünlerde meyve, kuru yemişler (ceviz, fındık, badem vb.) tüketilmeli. Ramazan ayında daha rahat sindirim için yemek pişirirken fırında veya haşlama yönteminin kullanılması, kızartma ve kavurmalardan uzak durulması öneriliyor.

Sayfa Yükleniyor...