Soğuk kış günlerine özel bitki çayları

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım alanlarında iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen aromatik bitkilerden elde edilen karışım çayları, ilgi görüyor.

Soğuk kış günlerine özel bitki çayları

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Çetin, Türkiye'nin özellikle tıbbi aromatik bitkiler olarak adlandırılan kekik, ada çayı, nane, melisa, reyhan gibi bitkiler açısından oldukça zengin bir floraya sahip olduğunu söyledi.

Bu bitkilerin önemli bölümünün doğadan toplanarak çeşitli alanlarda kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Çetin, üniversite olarak bu tarz bitkilerin kültüre alınmasıyla ilgili projeler yürüttüklerini ve fakültenin tarım alanlarında üretim yaptıklarını bildirdi.

Prof. Çetin, üretimin fazla müdahale edilmeden, gübre, ilaç kullanılmadan ''iyi tarım uygulamaları'' kapsamında yapıldığını belirterek, ''Kekik, nane, ekinezya, reyhan, ada çayı gibi aromatik bitkiler yetiştiriyoruz. Bunları üniversite yerleşkesi içindeki satış birimlerimizde piyasaya sunuyoruz'' dedi. Piyasada çeşitli markalara ait karışım çayları bulunduğunu ve büyük ilgi gördüğünü belirten Prof. Dr. Çetin, şöyle devam etti:

RAFA KOYMA ŞANSIMIZ BİLE OLMUYOR

''Biz de buradan hareketle kendi ürettiğimiz bitkileri kullanarak birkaç çeşit karışım çayı elde edelim istedik. Tıbbı aromatik bitkilerle ilgili çalışmalar yürüten Ziraat Fakültesi Tarla Bitkilerinden Dr. Oya Kaçar bu konuda yardımcı oldu. Ülkemizde yetişmeyen tarçın, karanfil gibi bir iki bitkiyi de kullandık. Önce personele satalım, fikirlerini alalım istedik. Çok beğenildi. Rafa koyma şansımız bile olmuyor. Hemen kolilerle alınıyor. Çok büyük miktarlarda ürünümüz yok, ama ürünün kalitesi nedeniyle ilgi çok fazla. Bu bitkiler şimdiye kadar küçük alanlarda yetiştiriliyordu. Bundan sonra daha büyük alanlar ayıracağız. Projeli bazda gelecek yıllarda daha artırmayı düşünüyoruz.''
         
RAHATLATAN VE CANLANDIRAN KARIŞIM ÇAYLARI   
      
Dr. Oya Kaçar da önceden tek tek paketlenerek satışa sunulan ürünleri çeşitli karışımlar yaparak sattıklarını belirterek, ''Yetiştirdiğimiz ürünler ana gövdeyi oluşturmak üzere, ülkemizde yetişmeyen bir iki bitkiyi de koku ve tat vermesi için kullanarak 3 tane karışım oluşturduk. Bunlardan biri kış çayı. İçinde ekinezya var. Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitki. Bunun içine tatlandırmak için ıhlamur, kuşburnu ve tarçın koyarak kış çayını oluşturduk. Kuşburnu C vitamini açısından zengin. Ihlamur solunum yolları için kullanılan bir bitki. Tarçın da zindelik verir, hem de aromasıyla tat katıyor. Canlandırıcı veya ferahlatıcı çayın içinde hoş kokulu olan bitkiler var. Mentollü nane, limon otu, karanfil ve renk veren hibisküs. Bu çay özellikle bitkilerin kokularından kaynaklanan, içildiği zaman insana ferahlık veren, canlandıran bir çay. Sindirim çayının içinde de literatürlerde geçen ve piyasadaki çaylarda da bulunan reyhan, oğulotu, rezene ve nane bulunuyor. Bu bitkilerin farmakolojik özellikleri belli. Hepsinin de sindirimi düzenleyici özellikleri var'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...