Solunum hastalıklarında KOAH’a dikkat

Türkiye'de her yıl yaklaşık 26 bin kişinin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle öldüğü bildirildi.

Bayındır Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Cem Gündoğdu yaptığı açıklamada KOAH’ın harap edici bir akciğer hastalığı olduğu ve etkilediği kişileri nefes alamaz hale getirdiğini belirterek, Dünya Örgütü'ne göre KOAH’ın tüm dünyada dördüncü ölüm nedeni olduğunu vurguladı. Gündoğdu,“Dünyada her yıl 3 milyondan fazla ölüme sebep olan KOAH hastalarının yüzde 25-50'si kendilerinde bu hastalığın olduğunu bilmemektedir'' dedi.

Gündoğdu, şöyle konuştu : ''Yapılan çalışmalar Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın Türkiye'de 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin ölüme neden olduğu gösterilmiştir. Nefes darlığı sadece yaşlılığın kaçınılmaz bir sonucu değildir. Fakat KOAH erken dönemde genellikle saptanamamaktadır. Ne yazık ki KOAH’lı hastaların çoğu hastalıkları ileri aşamaya gelinceye kadar teşhis edilememektedir. Bu hastalığın erken belirtileri öksürük, balgam çıkarma, ağır eforlardan sonra oluşan nefes darlığıdır. Tüm dünyada KOAH gelişimi için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Diğer faktörler ise toza dumana maruz kalma, iyi havalandırılmayan evler, kömür, odun ve tezek yakılan evlerdir''

KOAH’ın yaygın olarak görülen, nefes borularını daraltarak nefes darlığına yol açan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, hastalığın erken dönemde saptandığı takdirde ilerlemesinin durdurulabildiğini ifade etti. Gündoğdu, dünyada 40 yaşın üzerinde görülme oranı yüzde 10-20 arasında iken, bu oranın Türkiye'de kadınlarda yüzde 9, erkeklerde ise yüzde 30 dolayında olduğunu belirtti.

KOAH nedir?

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık olup, kış aylarında belirginleşen, 2 yıl üst üste 3 aydan uzun süren öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı şikayetinin bulunduğu bir hastalık grubudur. KOAH’ın en sık görülen özelliği, akciğerlerinize giren ve akciğerlerinizden çıkan havayı nefes darlığına neden olabilecek derecede kısıtlayabilmesidir.

Sayfa Yükleniyor...