Sonbahar keyfini kaçırmayın!

Yaz bitiyor, sonbahar serin yüzünü yavaş yavaş hissettiriyor. Mevsim geçişlerinde artan  hastalıklara yakalanmadan sonbaharı keyifli geçirmenin yolu ise güçlü bağışıklıktan geçiyor.

Sonbahar keyfini kaçırmayın!

Bağışıklık sistemi vücudun en önemli parçalarından biri. Özellikle sonbahar gibi mevsim geçişlerinde bu sisteme daha çok iş düşüyor çünkü grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar bu dönemde daha fazla görülüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörlerden biri de beslenme. ART Tıp Merkezi beslenme ve diyet kliniği uzmanları, doğru beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı. İşte uzmanların sonbahar beslenmesi ile ilgili önerileri:

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için, A, C, E vitaminleri, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, fenol gibi maddeler içeren sebze ve meyveleri bolca tüketmekte fayda var. Bu nedenle geçiş mevsimlerinde:
• C vitamini için maydanoz, kuşburnu, yeşilbiber, limon, portakal, greyfurt, kivi ve brokoli;
• E vitamini için ayçiçeği yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türleri;
• Beta karoten için havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyveler tüketmek önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için büyük öneme sahip olan besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarını önleyici ve kanser riskini azaltıcı etkileri vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde probiyotik yoğurtlar, bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bununla beraber probiyotik yoğurdun sindirimi kolaydır, ishali ve kabızlığı önler, kolon kanseri riskini de düşürür. İleri yaş gruplarında yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirmekte önemli rol oynar.

PROTEİN MİKTARINI ARTTIRIN
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ayrıca demir, magnezyum, selenyum ve çinko alımını artırmak gerekir.
• Demir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzüm;
• Magnezyum, tahıl, sebze, süt ve deniz ürünleri;
• Selenyum, balık ve diğer deniz ürünleri;
• Çinko ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerinde bulunur.

Bedeninizi güçlendirmek için aldığınız protein miktarını artırmak, yağ miktarını düşürmek yerinde bir karar olur. Aşırı miktarda yağ tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatır. Bundan dolayı beslenme programınızda bitkisel yağları tercih etmenizde yarar var. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer madde balıkta bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleridir.

HAFTADA 2 -3 KEZ BAKLAGİLLERİ TÜKETİN
Her gün en az 5 - 6 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Protein kaynağı olarak kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmeye özen gösterin. Baklagilleri etsiz yemek olarak hazırlayabileceğiniz gibi salatalarınıza da dahil edebilirsiniz.

D VİTAMİNİ İÇİN GÜNEŞLENİN
Sonbahar ve kış aylarında en fazla yoksun kaldığımız vitaminlerden biri D vitaminidir. Güneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D vitamini, kemik ve diş gelişimi için önemli olan kalsiyumun vücutta kullanılmasını, depolanmasını sağlar. Bu nedenle yaz aylarında mümkün olduğunca güneş ışınlarından yararlanmaya çalışın ve süt, süt ürünleri ve balık tüketmeye özen gösterin.

BİTKİSEL ÇAYLARI TERCİN EDİN
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kuşburnu, ıhlamur, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, adaçayı ve ısırgan otu çayı gibi bitki çaylarını tüketmekte yarar var. Ayrıca yeterli miktarda su tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Sayfa Yükleniyor...