Stres çeneyi de yoruyor

Genellikle diş kaybı ve darbe gibi nedenlerden kaynaklanan çene eklemi hastalıkları yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Çene eklemini bozan nedenler arasında stresin de hatırı sayılır bir yeri var.

Stres çeneyi de yoruyor

Çiğnemekte zorluk çekiyorsanız, çenenizden olmaması gereken sesler geliyorsa çene eklemi rahatsızlığı açısından değerlendirilmenizde fayda var demektir.

Kadıköy Şifa Kadıköy Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ceren Saruhanoğlu, çene eklemi rahatsızlıklarının toplumda azımsanmayacak ölçüde sık görülen ve yol açtığı ağrı ve disfonksiyon sebebiyle yaşam kalitesi ve günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen komplike bir hastalık olduğunu söyledi. Saruhanoğlu, çene eklemini bozan nedenleri şöyle sıraladı:

1. Normal istirahat halinde üst ve alt dişler arasında temas olmamalı ve dil üst çenede istirahat halinde olmalıdır. Bu durum çene civarındaki kasların gevşek olduğu ve eklemi en az zorlayan konumdur. Dişleri sürekli sıkmak bu kasları zorlamakta ve ağrıya neden olmaktadır. Bu sıkma gündüz istemli olabildiği gibi, gece irade dışı olarak da diş gıcırdatma şeklinde ortaya çıkabilir.
2. En büyük nedenlerden biri de çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerle ilgili sorunlardır. Bir tek eksik diş ve yüksek bir dolgu bile çene eklemindeki normal düzeni değiştirebilmekte, çevredeki kasları yormakta ve şikayetlere neden olabilmektedir.
3. Tek taraflı çiğneme eklemi bozan bir başka nedendir. Hastalar bir tarafın daha çok ağrıdığı durumlarda haklı olarak diğer taraf ile çiğnemeyi tercih edeceklerdir. Bu, çiğnenen taraftaki kasların aşırı gelişmesine, çiğnenmeyen taraftaki kasların zayıflamasına yol açar. Çene ekleminin düzeni bozulduğu gibi, hastanın yüzünün asimetrik görünmesine de sebep olabilir.

ÇEKİRDEK VE TELEFON DA NEDENLER ARASINDA
4. Stres ve üzüntülerin, çene eklemi ağrısının oluşmasında büyük bir yer işgal ettiğini görürüz. Bu durum çene civarı ve boyundaki kaslarda yüklenmelere sebep olarak dengesiz bir yük dağılımı oluşturmaktadır.
5. Baş, boyun ve çene ile ilgili darbeler çene sorununu başlatıcı bir faktör olabilir.
6. Tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan nefes alıp verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konuşma, keman çalma da çene eklemi hastalıklarını kolaylaştıran diğer sebeplerdendir.
7. Tabii ki neden her zaman böyle masum olmaz. Bazen çene şikayetleri vücuttaki ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklardır.

KULAK ÇINLAMASI VE BAŞ DÖNMESİ BELİRTİ OLABİLİR!
Eklem hastalıklarının belirtilerini şöyle sıralamak mümkün:
1. Kas hassasiyeti ve ağrıları.
2. Çene hareketlerinde değişiklik, kısıtlılık veya kilitlenme.
3. Eklem sesleri.
4. Ağızda kayma.
5. Çiğneme düzeninin bozulması.
6. Ağzı açamama.
7. Sıkıntı, karamsarlık ve diğer psikolojik bozukluklar.
8. Kulak çınlaması, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetler.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Dt. Ceren Saruhanoğlu, muayene, röntgen incelemeleri, BT ve MR ile teşhis edilen çene eklemi hastalıklarında uygulanan tedavi seçenekleri hakkında ise şunları söyledi: “Amaç her şeyden önce hastanın eğitilmesi ve buna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır. Eklem tedavisi ağırlıklı olarak ağız içine yapılacak plak tedavisi ile başlar, sonrasında gerekli görülürse fizik tedavi, ilaç tedavisi, eklem cerrahisi ve psikiyatrik destek tedavileri yapılır.”

Sayfa Yükleniyor...