Süt içenler daha uzun

Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocuklar, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oluyor.

Süt içenler daha uzun

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve TETRA PAK'ın ortaklaşa düzenlediği '' için, sağlıklı süt için'' semineri gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun olduklarının gözlemlendiğini söyledi.

Prof. Dr, Besler, seminerde yaptığı konuşmada, sütün sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerek, çocukların günde 2 bardak süt içerek günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayabildiklerine dikkati çekti.

Osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığın önlenebilmesi için hayatın her döneminde süt içmenin önemine vurgu yapan Besler, ''Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zekâ ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir'' dedi.

AÇIKTA SATILAN SÜTLER TEHLİKE SAÇIYOR
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da yaptığı konuşmada, süt içmenin önemi kadar sağlıklı süt tüketmenin de gereğine vurgu yaptı.

Sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına karşın uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmaların üremesi içi açık bir ortam haline geldiği uyarısında bulunan Ünal, Türkiye'nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını, sonuçların sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içerdiğini anlattı.

Ünal, son olarak Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan ‘Ankara Piyasasında Satılan, İşlem Görmüş (UHT ve pastörize) ve Görmemiş (sokak) Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi’ araştırmasında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünün incelendiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Ünal, yine aynı araştırma sonuçlarına göre açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığının ortaya çıktığına dikkati çekti.

KAYNATMAK MİKROPLARI ÖLDÜRMEYEBİLİR
Prof. Dr. Serhat Ünal, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğini, ayrıca süt kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybettiğini ve bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geldiğini bildirdi.

Seminerde bir sunum yapan oyuncu Toprak Sergen de sağlıklı nesiller için sağlıklı süt tüketimini teşvik etmek ve toplumu açık sütün tehditleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen seminerlerle ve eğitimlerle toplam 56 ilde, yaklaşık 6,5 milyon kişiye ulaşıldığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...