"Tam Gün'ün gerekçesi talihsiz beyanlarla dolu"

Hekim Hakları Derneği Başkanı Mehmet Bakar, "Tam Gün Yasa Tasarısının gerekçesi çok talihsiz beyanlarla dolu. Kamuoyunu hekimler aleyhine yönlendirici" dedi.

"Tam Gün'ün gerekçesi talihsiz beyanlarla dolu"

Mehmet Bakar, tasarıyı, "Kamuoyunu hekimler aleyhine yönlendirici ve tüm sorunların kaynağını yarı zamanlı çalışma düzenine yükleyen bir anlayışla hazırlanmış'' sözleriyle değerlendirdi, tasarının yaklaşık 4 yıldır sağlık personelinin üzerinde ''Demokles'in kılıcı''  gibi tutulduğunu söyledi.

Avrupa'nın 53 ülkesinde 100 bin kişiye 347 hekim düşerken, Türkiye'de 140 hekim düştüğünü vurgulayan ve ''Avrupalı meslektaşlarımızdan 3 misli çok çalışmaktayız'' diyen Bakar, hemşire ve diğer yardımcı sağlık personelinin ise Avrupa'ya göre 5 misli az personelle hizmet verdiğini kaydetti.

Basın toplantısında konuşan Bakar, bir yasa tasarısının gerekçesinin o yasanın ''ruhu'' olduğunu belirterek, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın gerekçesinin incelendiği zaman ''çok talihsiz beyanlarla dolu olduğunu'' ileri sürdü. Mehmet Bakar, ''Kamuoyunu hekimler aleyhine yönlendirici ve tüm sorunların kaynağını yarı zamanlı çalışma düzenine yükleyen bir anlayışla hazırlanmış. Hekimleri para ilişkisi içinde gösteren, özellikle yarı zamanlı çalışan hekimi hastasının kontrol sorumluluğunu ihmal etmekle itham eden bir gerekçeyi kabul etmemiz söz konusu olamaz'' dedi.

HASTAYA AYRILAN MUAYENE SÜRESİ 5 DAKİKA
Bakar, ''Sizin İl Müdürlüğünüz döneminde bu tasarı gündeme geldi. O zaman ne düşünüyordunuz?'' şeklindeki soruya, ''Hoşnut olmadığım için o dönem de bilimsel kurulları topladık. Bir hekimin optimum çalışabileceği rakamları tespit ettik'' yanıtını verdi.

''O dönemde hekimleri tam gün çalıştırmanız için bir baskı var mıydı?'' şeklindeki soru üzerine ise Bakar, ''Özel bir baskı olmasa dahi bir trend götürüyor sizi. Ne kadar çok hasta bakarsanız o kadar iyi hekim olunacağı konusunda bir trend var. Ama bu doğru bir iş değil'' diye konuştu.

Bakar, bir hastaya ayrılan muayene süresinin 4-5 dakikaya düşmesinin hastaları asla tatmin etmeyeceğini ve ''tatmin edilmemiş hasta sendromuna'' yol açacağını söyledi. Bakar, tam performans çalışılması halinde bir doktorun ayda 12 bin TL kazanacağı ifadelerinin de hayali olduğunu, bir klinik şefinin bu parayı alması için yalnızca nöbetinin 130 saati bulması gerektiğini, bunun da 6 hafta sonu nöbet tutması demek olduğunu ileri sürdü.
         
EYLEME KATILMAYACAĞIZ         
Türk Tabipler Birliğinin (TTB) öncülüğünde yarın yapılacak doktorların iş bırakma eylemine katılıp katılmayacaklarını ve yasaya ilişkin TTB'nin tavrını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Bakar, şunları söyledi:

''TTB'nin sadece karşı çıkmak için tavır koymanın ötesinde bir tavrı yok. Dolayısıyla biz eyleme katılmayacağız. TTB, hekim yanlısı gözükmesine rağmen uyguladığı politikalarla Sağlık Bakanlığı ile paralel hareket ediyor. Bize göre TTB'yi yöneten arkadaşlarımız, Sağlık Bakanlığı için bulunmaz Hint kumaşıdır. Sadece 'hayır' diyorlar. Dün Genel Sağlık Sigortası'nı, Tam Gün Tasarısı'nı savunan TTB, bunlar uygulamaya konduğunda hepsine şiddetle karşı çıkmıştır. Bana, karşı çıkmadıkları bir uygulama söyleyebilir misiniz?''

Sayfa Yükleniyor...