Tatilciler “turist ishaline” dikkat

Araştırmalara göre seyahatlerde sık rastlanan sağlık sorunlarının başında turist ishali geliyor. Yılda yaklaşık 10 milyon insanda görülen sorun, seyahat bölgesindeki yiyecek ve içeceklerde bulunan mikroorganizmalardan bulaşıyor.

Tatilciler “turist ishaline” dikkat

Dünyada her yıl 1 milyar insanın yaptığı tatil gezileri bazen sorunlarını da beraberinde getiriyor. Yaşam kalitesini en çok bozan sorunlardan biri de turist ishali. Seyahat bölgesindeki yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan soruna daha çok kirli musluk suları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, kanalizasyon suyu ile sulanan çiğ sebze ve meyveler, pişmemiş veya az pişmiş et ve deniz ürünleri yol açıyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin, kronik bağırsak hastalığı olanların, diyabet hastalarının ve sürekli mide asidini azaltıcı ilaç kullananların yüksek risk altında olduğuna vurgu yapıyor.

Turist ishali bazen gezinin ilk haftasında, bazen gezi boyunca, bazen de gezi bittikten sonra ortaya çıkabiliyor. Hijyen koşulları bakımından en riskli sayılan bölgeler Ortadoğu, Asya ülkeleri, Afrika ve Latin Amerika. Ülkemizde de doğu ve güneydoğu bölgeleri önlem alınması gereken yerler arasında.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ GEREKEBİLİR

Hastalığın belirtileri, günde 4-5 kez sulu dışkılama, kramp tarzında karın ağrısı, karın şişkinliği, bulantı, kusma, ateş, halsizlik şeklinde görülüyor. Çoğu hastanın 1-2 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini açıklayan Dr. Beykal, “Ancak çocuk ve riskli gruplarda sıvı ve elektrolit kaybı fazla olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir” diyor.

Tatilciler “turist ishaline” dikkat - 1

Doktor kontrolünde, gaitanın (dışkı) makroskobik ve mikroskobik incelemesi, gaitada virüs bakılması ve gaita kültürü ile ayrıca enfeksiyonla ilgili kan testleri yapılıyor. Damardan sıvı tedavisi de uygulanabiliyor. Eğer belirtiler ağırsa antibiyotik tedavisi de eklenebiliyor.

TURİST İSHALİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

• Açıkta ve sokakta satılan ve hijyenik olmadığı düşünülen yiyecek ve içecekleri tüketmemek.
• Az pişmiş veya pişmemiş et ve balık ürünleri yememek.
• Kabuklu taze meyve ve sebzeleri, kabuklarını soymadan yememek.
• Kapalı şişe suyu tüketmek.
• İyi pişmiş ve ambalajlı yiyecekler, kaynamış suyla yapılan sıcak çay ve kahve tüketmek.
• Riskli bölgelere gidiliyorsa doktorun verdiği korunma amaçlı ilaçları kullanmak.

Sayfa Yükleniyor...