"Tatlı düşkünlerinin vücudunda daha az yağ var" (Araştırma sonucu)

Kopenhag Üniversitesinde yapılan araştırmadan, tatlı konusundaki genel kanıyla çelişen bir sonuç çıktı. Araştırmaya göre, genetik olarak tatlıya düşkün kişilerin vücudunda daha az yağ bulunuyor. Uzmanlar çalışmanın, obezite ve diyabet hastalıklarının tedavisi için ilaç geliştirilmesine katkı sağlayabileceği görüşünde.

"Tatlı düşkünlerinin vücudunda daha az yağ var" (Araştırma sonucu)

Araştırmada, İngiltere Biobank'ta verileri kayıtlı 450 bin kişinin kan örnekleri, beslenme biçimi ve genetik bilgileri incelendi.

Bilim insanları, incelemede hormonal genlerden FGF21'in bir varyasyonuna sahip, tatlıya düşkün kişilerin vücudunda daha az yağ olduğunu belirledi.

GENEL KANIYLA ÇELİŞTİ

Araştırmayı yürütenlerden Profesör Niels Grarup, keşfettikleri şeyin daha fazla şeker tüketen kişilerin vücudunda daha fazla yağ olması gerektiği kanısıyla çeliştiğini söyledi.

Tek bir gen varyasyonu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Grarup, aynı genin bedenin diğer organlarıyla arasındaki ilişkiyi tespit etmeye çalıştıklarını belirtti.
Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin bu gen varyasyonunu taşıdığına dikkati çeken Grarup, araştırmanın bu kadar çok kişiyi kapsaması nedeniyle varılan sonuçların önemli olduğunu vurguladı.

OBEZİTE VE DİYABET ÇALIŞMALARINA KATKI SAĞLAYACAK

Grarup, çalışmalarının obezite ve diyabet hastalıklarının tedavisi için ilaç geliştirilmesine katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Araştırmacılar, aynı gen varyasyonunun yüksek tansiyon ve bel çevresinde daha fazla yağ birikmesiyle de bağlantılı olduğunu belirledi.

Araştırma, Cell Reports dergisinde yayımlandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Şeker
  • Danimarka
  • Obezite
  • kilo
  • Beslenme
  • Diyabet

Sayfa Yükleniyor...