Teknoloji çocukları nasıl etkiliyor?

İtiraf edelim; akıllı telefonlar ve tabletler neredeyse hayatımızı esir almış durumda. Hiç kuşkusuz bu durumdan çocuklarımız da nasibini alıyor.

Teknoloji çocukları nasıl etkiliyor?

Gün içinde, iş yoğunluğunu, mail trafiğini, haberleşmeyi kolaylaştıran aplikasyonlarla 3. elimiz gibi olan telefon ve tabletlerimiz, hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırsa da, en az bizim kadar çocuklarımızın hayatında da yer edinmeye başlıyor kendisine…

Dışarıda yemek yerken, eşi, dostu veya arkadaşıyla 2 kelam rahat sohbet edebilmek adına, eline telefon tutuşturulan veya hipnotize olmuş gibi tabletine kilitlenip çevresini duymayan, görmeyen, izole edilmiş hale gelen çocukları görmüyor musunuz?

Peki sizin çocuğunuz, televizyon, tablet, akıllı telefon bağımlısı mı?

Çuvaldızı kendime batırmak farz olduysa eğer, benim çocuklarım da dışarıda tablet ve telefon ile oynuyor. Kronik migrenim tuttuğunda ve evde yalnız olduğumuzda çocukları zapt edebilmek adına, zararsız olmadığını düşünüp indirdiğim oyunlarla oynamalarına izin vermişliğim de var. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, çocuklarım 3 yaşından sonra “tablet” denen ve dönem dönem hayatımı kurtaran, dönem dönem ise “hiç ellerine almasalar keşke” diye düşündüğüm teknolojik beyinlerle zaman zaman oyalanıyor.

Burada önemli olanın, çocuğunuzun akıllı telefon ve tabletle tanışma yaşı…

Uzmanlara göre, çocuklar en az 36 aylık olana kadar bu tip teknolojik aletlerle tanışmamalı.

• Bu tip aletler, çocukların hem zihinsel hem de bedensel anlamda gelişimlerini yavaşlatıyor ve hatta durma noktasına bile getirebiliyor.

• Teknolojik aletlerle erken yaşta tanışmak, konuşma gecikmesine, konuşma bozukluğuna, algılama sorununa ve gerçek ile sanal arasındaki bağı kuramayıp beyinde kaosa sebep olabiliyor.

• Tabletlerde önerilen hiçbir oyun 36. aya kadar faydalı değil çünkü çocukların “dokunma, hissetme, anlamlandırma” duyularını harekete geçirmiyor, köreltiyor.

Teknoloji çocukları nasıl etkiliyor? - 1

• Bu da demek oluyor ki, çocuğunuzun oyuncağı, topu, hatta mutfaktaki tencere, tava, halı, perde ile oynaması, hissetmesi, algılaması, çıkan sesleri anlamlandırması çok daha makbul ve gelişimi için olumlu sürecin parçası.

• Çocuklar, erken yaşta bu tip akıllı telefon ve tabletler ile haşır neşir olduklarında, bu tip oyun ve kanallar sayesinde, sizi duymaz, tepki vermez hale gelebiliyorlar ki, bu durum cidden ileride farklı psikolojik sorunlara sebep olabiliyor, iletişim kabiliyetlerine ket vuruyor.

• Teknolojinin son hız aktığı ekranlarda fazla vakit geçiren çocukların hayal gücü ve yaratıcılığı geriliyor.

• Gerçek dünyada tabletlerdeki gibi hız ve aksiyon olmadığı için bu durum çocukları ileriki dönemlerde karamsarlığa itiyor.

BU DURUMDA NE YAPMAK GEREKİYOR?

Uzmanlara göre, gelişen dünya düzeni ve hızında, çocuklarımızın bu gerçek ile tanışmaması imkansız ama bu süreç ertelenebilir. Çocuğunuz en az 36 aylık olana kadar akıllı telefon ve tabletlerle tanışmamalıdır. Sonraki dönemde ise çocuklarımızın bu tip teknolojik aletleri kullandıkları süre sınırlı ve bizim gözetimimizde hatta mümkünse filtreli programlarla olmalı.

İşte bu noktada aklıma başka bir soru geliyor, sokakta misket oynayarak büyüyen bizler daha mı mutlu ve iletişimi kuvvetli çocuklardık acaba?

Sayfa Yükleniyor...