Tenisçi dirseği ofis çalışanlarını vuruyor ((Tenisçi dirseği nedir?)

Özellikle ofis çalışanıysanız, sık sık temizlik yapıyorsanız ya da elinizi sıklıkla kullandığınız bir mesleğiniz varsa risk altındasınız. Çünkü ellerine yüklenen kişiler, “tenisçi dirseği” olarak bilinen hastalıkla karşı karşıya.

Tenisçi dirseği ofis çalışanlarını vuruyor ((Tenisçi dirseği nedir?)

Dirseğin dışında ve ön kolda ağrıya neden olan tenisçi dirseği, ön kolun dirsekteki dış kas kirişlerinde oluşan zedelenmeden kaynaklanıyor. Kişilerin “Yorgunluktandır” deyip geçiştirdiği tenisçi dirseği ağrıları, istirahatle azalırken kimi zaman uzayabiliyor ve şiddetli bir hal alabiliyor.

TOKALAŞAMAZ HALE GETİRİYOR

El bileğini zorlayan hareketler tekrarlandıkça, rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimalinin arttığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Zafer Çoban, kronik ağrıların yaşanmasına neden olan tenisçi dirseği, el bileğindeki kötü kullanımla yakından ilgili olduğunu söyledi.

Dr. Çoban, “Özellikle el bileğinin sürekli kaldırılıp indirilerek yapıldığı klavye ve mouse kullanma, çekiç kullanma, bulaşık yıkama gibi sürekli ve tekrarlayıcı hareketler dirseği zorluyor. Dirsekte hissedilen ağrı bazen ilerleyebiliyor ve kişiyi zor durumda bırakabiliyor. Zamanla tokalaşma, kapı kolunu çevirme ve kavanoz kapağı açma gibi basit işlerde bile ağrı dayanılmaz bir hal alabiliyor” dedi.

UFAK HAREKETLER YAPIN

Dirsekte ağrı hissedildiğinde yapılabilecek en önemli şeyin; bu tür hareketlerden kaçınmak olduğunu aktaran Çoban, şu bilgileri verdi:

“Ancak mecburiyetler nedeniyle bu her zaman mümkün olamıyor. Bu durumda yapılacak ergonomik düzenlemeler faydalı olabiliyor. Dirseğe ve ön koldaki kaslara binen yükü azaltmak için, sıcak sıvı gibi tehlike oluşturabilecek şeyler haricinde taşınması gerekenleri vücuda yakın tutmak çözüm olabilir. Bulaşık yıkayanlar tezgaha biraz daha yaklaşabilir, işçilerde ise kişinin boyuna, kilosuna ve yapacağı işe göre bir düzenlemeye gidilebilir. Ofis çalışanları ise el bileği destekli mouse pad ile çalışarak, el bileği sürekli yukarıda kalmayacak şekilde belki klavyeyi el hizasından aşağıda tutarak bu tür zorlamalardan kaçınabilir. Zaman zaman elleri masaya dayayarak yapılacak el bileğini germe egzersizleri de rahatlatıcı bir etki veriyor.”

TENİSÇİ DİRSEĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tenisçi dirseğinin tedavisinde başvurulan ilk yöntemin; ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaç tedavisi olduğunu dile getiren Dr. Çoban, “Yanı sıra ‘tenisçi dirseği bandı’ olarak da bilinen ‘epikondil bandı’ adlı dirseklik kullanımı ve günde 5-6 kez 15 dakikalık buz uygulaması öneriliyor. Tenisçi dirseği teşhisi alan kişi, iki hafta kadar takip edilerek durumu değerlendiriliyor. Ağrı devam ediyorsa, ağrı bölgesine steroid (kortizon) enjeksiyonu veya kişinin kendi kanından elde edilen ve iyileştirici unsurlar barındıran trombositlerin hasarlı bölgeye uygulandığı PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemi kullanılabiliyor. Enjeksiyon uygulamasını tercih etmeyen kişiler için egzersiz ile birlikte yapılan radyofrekans ve fizik tedavi uygulamaları da alternatif tedavi yöntemleridir. Bu uygulamalara rağmen ağrılar geçmiyorsa, son seçenek olarak cerrahi yöntemle hasarlı dokular vücuttan uzaklaştırılıyor” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...