Tiroid hastalıkları erken doğum sebebi!

Gebelerde tedavi edilmeyen tiroid hastalıkları, düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme ve yenidoğan hipertiroidisi gibi birçok hastalığa sebep olabiliyor.

Tiroid hastalıkları erken doğum sebebi!

Tiroidin az ya da çok çalışması yorgunluk, unutkanlık, kilo artışı gibi çeşitli belirtilere yol açabiliyor. Bu hastalıklar erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülüyor. Tiroid hormonları metabolizmayı düzenleme görevinin yanı sıra, özellikle üreme fonksiyonunda da oldukça etkili.

Hisar Hospital Intercontinental Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Süleyman İpekçi, gebelikte tiroid hastalıklarının çok önemsenmesi gerektiğini belirtti, özellikle hamileliğin ilk aylarında tiroid bezi hormonlarının kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaparak tiroid hastalıklarının (hipertiroidi ve hipotiroidi) gebelikte sık görüldüğünü söyledi.

Tiroid bezinin salgıladığı hormonlarla metabolizma, kalp damar sistemi, sinir sistemi, vücut ısısı, kilo kontrolü ve birçok sistem üzerinde etkili olduğunu aktaran Dr. İpekçi, hamilelikte tiroid hormonunun rolü hakkında şunları söyledi:

“Gebeliğin ilk 3 ayında, bebeğin sağlıklı beden ve beyin gelişimi için anneden salgılanan tiroid hormonlarına ihtiyaç vardır. Gebeliğin 3. ayından sonra bebeğin tiroid bezi hormon salgılamaya başlar ancak tam fonksiyon görmesi 5. ayda olur. Bu sebeple gebeliğin özellikle ilk aylarında annenin tiroid bezi yeterli hormon üretmiyorsa mutlaka hekim gözetiminde tiroid hormonu kullanması gereklidir.

GEBELİK HORMONLARI TİROİD FONKSİYONLARINI ETKİLEYEBİLİYOR

Gebeliğin ilk aylarındaki başka bir problem ise gebelik hormonların tiroid fonksiyonlarını etkilemesidir. Gebelik hormonu beta HCG, yapısı TSH hormonuna benzediği için tiroid bezini etkiler, bazen tiroid hormon sentezini de artırabilir. Eğer sentez artışı bu hormonun etkisi ile oluyorsa baskılama yönünde tedavi gerekmez, ama hipertiroidiye bağlıysa uygun tedavi gereklidir.”

AŞIRI TERLEME, KUSMA, BULANTI GİBİ BELİRTİLERE DİKKAT!

Tiroid hastalığı geçiren veya ailesinde tiroid hastası olan bireylerin gebelik öncesi bu konuyu doktorları ile paylaşmasını tavsiye eden Uzman şöyle devam etti:

“Hipertiroidi (tiroid bezinin çok çalışması) belirtileri gebeliğin neden olduğu şikayetlere benzer. Bu nedenle gerekiyorsa endokrinoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik hali, terlemede artış sık görülür. Ayrıca bulantı, kusma, ellerde titreme, kilo kaybı da görülebilir. Gebelik seyrinde en sık görülen hipertiroidi nedeni otoimmün tiroid hastalığı olan Graves hastalığıdır. Hastada tiroid bezine karşı oluşan antikorlar tiroid bezinin büyümesine ve aşırı hormon üretimine neden olur. Tedavi edilmezse bebeğe geçen bu antikorlar nedeniyle bebeğin tiroid bezinde de aşırı hormon üretimi olur.

KONTROL ALTINA ALINMAYAN HİPOTİROİDİ ZARARA YOL AÇABİLİYOR

Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) belirtileri halsizlik, yorgunluk, kilo alma, kabızlık, konsantrasyonda bozulma, üşüme, kramplar şeklinde olabilir. Bu belirtiler de normal bir gebelikte olabileceği için fark etmek zor olabilir. Hipotiroidinin en sık görülen tipi toplumda da olduğu gibi otoimmün Hashimoto hipotiroidisidir. Buradaki problem vücut kendi tiroid hücrelerine karşı bir reaksiyon geliştirir, hücrelerde harabiyete yol açar ve zamanla yeterli hormon üretecek hücre kalmadığı için hipotiroidi gelişir.”

DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMI GEREKEBİLİYOR

Hipertiroidinin, tiroid hormon sentezini durduran ilaçlarla tedavi edilirken, hipotiroidi için sentetik tiroid hormonlarının kullanıldığını belirten Doç. Dr. Süleyman İpekçi, “Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında hipertiroidi varsa ilaç seçimi ve dozu önemli. Mümkün olan en düşük dozu kullanılmalı, hastalar 4-6 haftada bir takip edilmeli, gerekirse ilaç doz ayarı yapılmalıdır. Hipotiroidi için sentetik tiroid hormonu kullanırken, sabah aç karnına ve diğer ilaçlardan (vitamin, demir, kalsiyum, mide ilaçları gibi) uzak, 3-4 saat ara koyarak, alınmalıdır” dedi.

VİDEO: HAMİLEYKEN KANSER TEDAVİSİ GÖRDÜ

Sayfa Yükleniyor...