TTB ve SES'ten Van depremi 2. ay raporu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Van'da meydana gelen deprem sonrası yerinde inceleme yaparak, bölgeye ilişkin ikinci raporunu tamamladı.

TTB ve SES'ten Van depremi 2. ay raporu

TTB ile ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından TTB Binası'nda ortak basın toplantısı düzenlendi. TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Harun Balcıoğlu, 23 Ekim 2011'de Van meydana gelen depremin Türkiye'deki depremler arasında büyüklük açısından son 110 yılın en büyük on depremi arasında yer aldığını söyledi.

Depremin yol açtığı ölümler düşünülerek bir değerlendirme yapıldığında da son 20 yılın en çok ölüme sebep olan 4. depremi, etkilenen insan sayısı göz önüne alındığında son yirmi yıl içinde etkisi en yüksek 3. depremi olduğunu ifade eden Balcıoğlu, TTB ve SES'in deprem sonrası ilk saatlerden itibaren bölgeye değerlendirme için bir ekip göndererek sağlık hizmetleri ve koordinasyon konularında katkı sunduğunu belirtti.

Balcıoğlu, bölgeye ilişkin yeni bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ve bunu raporlaştırdıklarını dile getirerek, GSM firmalarından elde edilen verilere göre Van'da kayıtlı cep telefonlarının yüzde 60'ının Van dışından sinyal verdiğini ve kent merkezi nüfusunun beşte bire indiğini belirtti.

Barınmanın, bölgede hala en önemli sorun oluğunun altını çizen Balcıoğlu, ''Van'da 17 ayrı yerde prefabrik kentler yapılmakta olduğu söylenmektedir. Yapılan incelemelerde pek çok alanda inşaat çalışmalarının sürdüğü gözlemlenmiştir. Çadırkentlerin dışında sokak aralarında oluşturulan tekli ya da birkaçı bir arada olan çadırlar oldukça fazladır. Çadırkentlerde bir şekilde iyi kötü bir hizmet olsa da kendi olanakları ile çadırda kalanların durumu hakkında hiç bilgi yoktur'' diye konuştu.

''ÜCRETSİZ İLAÇ YARDIMI TEKRAR BAŞLATILMALI''
Balcıoğlu, sağlık merkezinde bakılan hastaların önemli bir bölümünün ilaçlarının temin edildiğini anlatarak, bölgeye ilişkin analiz ve öneriler hakkında şunları söyledi:

''Van'da yaşam hiç bir şekilde normal değildir. Tamamlanan hasar tespitleri hakkında sağlık çalışanları bilgilendirilmemiştir. Hastanelerin ve birinci basamak sağlık kurumlarının kesin hasar çalışmaları bir an önce tamamlanmalı, sonuçlar yazılı olarak kurumlara ve halka duyurulmalı. İki aydır ihmal edilen ancak yine de özveriyle çalışmaya devam eden sağlık çalışanlarına kalıcı, güvenli ve korunaklı barınma bir an önce sağlanmalı. Kalıcı, güvenli, korunaklı ve aileleriyle birlikte barınabilecekleri barınma alanları oluşturulmadan ASM çalışanlarının geri çağrılmasından vazgeçilmeli. Kış koşullarının giderek ağırlaştığı göz önünde bulundurularak bir an önce banyo ve tuvaleti olan konteynır, prefabrik ev ya da kalıcı konut sağlanmasına başlanmalı.

Çadırkentlerde barınmayan nüfusa da ilgi gösterilmeli, en az çadırkentlerde kalanlara sağlanan kadar düzenli beslenme, giyim, ısınma ve maddi yardım verilmeli. 22 Aralık tarihinde kaldırılan ücretsiz ilaç yardımı hemen tekrar başlatılmalı. Hastanelerin güçlendirilmesi ya da yeni bina inşaatları bir an önce tamamlanmalı, özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi bir an önce faaliyete geçirilmeli. Van nüfusunun hane temelli olarak tespitine bir an önce başlanmalı. Van'da etkin bir birinci basamak sağlık hizmetinin sunulmasının önündeki asıl engel birinci basamak ekibini bir hekim ve bir aile sağlığı elemanına indirgeyen aile hekimliği sistemidir. Sağlık ekibini ve hizmet yükümlülüklerini daraltan bu uygulamadan vazgeçilmeli.

"EVDE BAKIM HİZMETLERİ VERİLMELİ"
Birinci basamak sağlık çalışanlarının ücret güvencesini ortadan kaldıran bu uygulama iptal edilmeli, asm çalışanlarının ücretlerinin bağlı nüfusun büyüklüğüne göre belirlenmesinden vazgeçilmeli. Çalışanların büyük maddi kayıpları olduğu ve nüfusun hareketli olduğu göz önünde bulundurularak yeterli düzeyde bir sabit ücret belirlenmeli. Mültecilere bir an önce güvenli ve korunaklı barınma sağlanmalı, acilen ekonomik ve sosyal destek sunulmalı, kronik hasta ve engelli sayısının yüksek olduğu dikkate alınarak evde bakım hizmetleri bir an önce başlatılmalı.''

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da bölgedeki sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin travma yaşadığını, ailelerini il dışına gönderdiklerini belirterek, bölgedeki depremzede sağlıkçıların ''sağlıklı'' hizmet vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...