Tüp bebekte embriyoya sınırlama

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, tüp bebek tedavisinde embriyo transferine ''tek'' sınırlaması getirileceğini söyledi.

Tüp bebekte embriyoya sınırlama

Şencan, üremeye yardımcı tedavi metodlarının uygulanması ve merkezlerin fiziki yapılarının değiştirilmesine yönelik bazı kararlar alındığını belirtti.

Tüp bebek merkezlerinin işleyişini ve uyması gereken kuralları belirleyen bir yönetmeliğin mevcut olduğunu anımsatan Şencan, şimdi bu yönetmeliğin tamamen yenilendiğini belirtti. Şencan, yapılan değişiklikle üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini yeniden bir düzen içerisine soktuklarını ifade etti.

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin iki safhadan oluştuğunu anlatan Şencan, bunun ilkinin hastanede yapılan ''aşılama'', bir diğerinin ise tamamen embriyonun dışarıda oluşturularak gebeliğin sağlandığı yöntem oluğunu anlattı. Şencan, üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin uygulamasında alınan kararlar hakkında şu bilgileri verdi:

''Yapılan değişiklikle bundan sonra herkes istediği kadar embriyo transfer edemeyecek. Bunun için belli bir sınırlama getiriliyor. Bu sınır, artık öncelikle 'bir' olacak. Yani, tek embriyo transfer edilebilecek. Özel durumlarda bu sınır değişebilecek. Özel durumlar ise ikinci ya da üçüncü denemeler ve daha sonrasını kapsıyor. Bu durumlarda iki embriyo transferine izin veriyoruz. Ayrıca, 35 yaş üstünde olunması halinde de iki embriyo transferine izin veriliyor. Onun dışında tek embriyo...''
         
EBMRİYO VERİCİLERİNDEN DNA ANALİZİ ALINACAK        
İkinci bir değişiklik olarak da ''tamamen dış ortamda yumurta ve sperm birleştirilmesinde kaynaklar konusunda oluşabilecek riskleri azaltmaya yönelik tedbir alındığını'' ifade eden Şencan, ''Çünkü, spermin kaynağı değişebilir, karışma riski var. Bu kanunlarımızda ve anayasamızda ele alınan bir konudur. Bunu çok ciddi bir şekilde disipline ediyoruz. Bundan sonra eğer embriyo üç aydan daha fazla dondurulacaksa embriyo vericilerinden DNA analizi alınacak. Bununla beraber
konulacak ki sonra soyun karışması engellensin. Soyun korunması, kanunda öngörülen bir şey zaten. Biz de tedbirini alıyoruz'' dedi.

Şencan, bunun dışında tüp bebek merkezlerinin açılış esaslarına ilişkin de mevzuatın değiştirildiğini belirterek, ''Artık, şimdiye kadar olduğu gibi bu merkezlerin rastgele açılmasının önüne geçiyoruz'' diye konuştu. Değişiklikle tüp bebek merkezlerin bulunduğu binalar için birtakım standartlar getirildiğini dile getiren Şencan, bu binaların müstakil bina değilse istenilecek standartlara uygun olması ya da hastane içinde olması şartı aranacağını söyledi.

Şencan, yapılan değişiklikle tüp bebek merkezlerinin hepsinin yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve doğum ünitesi olan bir merkezle işbirliğinin şart koşulduğunu da dile getirdi. Şencan, ''Çok daha önemli olan şey ise tüp bebek yöntemiyle gebe kalınması durumunda, söz konusu gebenin doğuma kadar takibinin, gebe kalmasına aracı olan tüp bebek merkezinin sorumluluğuna verilmesidir'' dedi. Şencan, bu şekilde gebe kalan bir kişinin başka bir yerde kontrole gitmesi halinde de tüp bebek merkezinin tüm bunların kaydını tutarak, il müdürlüğüne bildireceğini söyledi.

Uygulamanın Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra geçerli olacağını ifade eden Şencan, mevcut merkezler için belli bir geçiş süresi tanınacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...