‘Tüp bebekte potansiyeli yüksek embriyo seçimi önemli’

Tüp bebek tedavilerinde eve sağlıklı bebekle gitme konusunda üreme potansiyeli yüksek embriyo seçiminin çok önemli olduğunu belirten Üreme Tıbbı Uzmanı Prof. Yaralı, “Halen bütün dünyada rutinde kullanılan metotlar maalesef hem sübjektif hem de geçerlilikleri sınırlı” dedi.

‘Tüp bebekte potansiyeli yüksek embriyo seçimi önemli’

Excellence in ART-Clinical and Laboratory Perspectives (Yardımla Üreme Tekniklerinde Mükemmellik-Klinik ve Embriyoloji yönleriyle) kongresi, Hacettepe Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.

Preimplantasyon gebelik taramasının ileride daha sık kullanım alanı bulabileceğini belirten Kongre Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı kongrede, hem rahimin iç tabakası hem de embriyonun, başarılı bir gebelik elde edilmesindeki rolleri ile ilgili önemli sunumlar yapıldığını söyledi.

Kongrede, tüm tıp uzmanlık alanlarında da geçerli olan bireyselleştirilmiş uygulamaların öneminin tartışıldığını vurgulayana Prof. Yaralı, “Eve canlı, sağlıklı bebekle gitme konusunda üreme potansiyeli yüksek embriyonun seçimi çok önemlidir. Halen bütün dünyada rutinde kullanılan metotlar maalesef hem sübjektif hem de geçerlilikleri sınırlıdır” diyerek şöyle konuştu:

Embriyoya zarar vermeden blastokist safhasında biopsi yapılarak (PGS), tüm 46 kromozomun incelenmesi, bize doğru embriyo seçiminde günümüzde en değerli bilgiyi vermektedir. Sağlıksız yumurta kapsamında en risk altında olan ileri kadın yaşı olguları (38-46 yaş) bu kapsamda hedef kitleyi oluşturmaktadır. Ayrıca, seçilmiş, mükerrer tüp bebek başarısızlığı ve nedeni açıklanamayan mükerrer düşüklü olgularda da kullanılabilmektedir.”

‘TÜP BEBEKTE STRATEJİLER HASTA TEMELİNDE BİREYSELLEŞTİRİLMEDİR’

Kongre sekreteri Doç. Dr. Gürkan Bozdağ da tüp bebek tedavilerinde her hasta için uygun tek bir tedavi stratejisinin ve protokolünün olmadığını belirtti. Yaş, yumurtalık kapasitesi, vücut-kitle indeksi, genetik farklılıklar ve önceki tedavilerdeki yumurtalık cevabının önemli olduğunu aktaran Doç. Bozdağ, “Embriyolojik gelişim problemleri gibi değişkenlere göre çocuk sahibi olmak isteyen çifte yaklaşım, klinik ve laboratuvar aşamalarında bireyselleştirilmelidir" dedi.

‘Tüp bebekte potansiyeli yüksek embriyo seçimi önemli’ - 1

‘EMBRİYOLOJİ LABORATUVARININ ÖZELLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Lale Karakoç Sökmensüer ise toplantıda; tüp bebek tedavilerinde klinik yaklaşımların yanı sıra embriyoloji laboratuvarıyla ilgili konuların da tartışıldığını belirtti. Prof. Sökmensüer, embriyoloji laboratuvarındaki güncel gelişmelerin, yeni teknolojilerin, tedavi yaklaşımlarının ve en önemlisi laboratuvar kalite kontrolünün nasıl yapılması gerektiği gibi önemli hususların embriyologlar tarafından detaylıca konuşulduğunu aktardı.

‘NASA’NIN DA KULLANDIĞI GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİYLE SUNUMLAR YAPILDI’

Doç. Dr. İbrahim Esinler, üreme tıbbı ve tüp bebek konusunda dünyada isim yapmış birçok bilim insanının katıldığı kongrede, yeni bir teknoloji ile yurtdışından katılmak isteyen bilim insanlarıyla interaktif olarak görüşme yapıldığını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...