Türk profesörlerin 'Yapay Pankreas Membranı' projesine ABD'den patent

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin de içinde bulunduğu bir grup bilim insanının geliştirdiği ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı’’ projesi ABD’de patent aldı. Proje, özellikle Tip 1 diyabetin çözümü açısından umut veriyor.

Türk profesörlerin 'Yapay Pankreas Membranı' projesine ABD'den patent

Diyabetten, pankreas kanserine kadar birçok hastalığa çözüm olan ve son dönemde kullanımı başlayan biyo-yapay pankreasın karşılaştığı sorunlara çözüm Türk bilim insanları Nihan Nugay ile Turgut Nugay’dan geldi. Yapay pankreasın geçirgenlik sorununu geliştirdikleri yeni yöntemle çözen Nihan ve Turgut Nugay, ABD’den patent aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü / Polimer Araştırma Merkezi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nihan Nugay ve Prof. Dr. Turgut Nugay’ın 2011-2012 “sabbatical” süreçlerinde Akron Üniversitesi Polimer Mühendisliği ve Polimer Bilimi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mükerrem Çakmak ve Prof. Dr. Joseph Kennedy ile birlikte başlattıkları, laboratuvar ve klinik çalışmaları halen Amerika Birleşik Devletleri’nde sürdürülmekte olan ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı’’ projeleri ABD’de patent altına alındı.

Prof. Dr. Turgut Nugay, özellikle Tip 1 diyabet hastalarına çözüm sağlayabileceği düşünülen biyo-yapay pankreas projenin klinik deneylerinin ABD- Cleveland Clinic’te yapılmakta olduğunu belirtti. Prof. Nugay, bu deneylerin bilinen ve uzun protokoller gerektiren bir sürecin sonunda olumlu sonuç vermesi halinde insan deneylerinin de gündeme alınmasının beklendiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...