Türk doktordan jinekolojik endoskopide uluslararası başarı

Ege Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ali Akdemir’in jinekolojik endoskopik cerrahide kullandığı teknik, pratik bir yöntem olarak ABD’de ilgiyle karşılandı ve ülkenin prestijli dergisi “Obstetrics ve Gynecology’de yayınlandı.

Türk doktordan jinekolojik endoskopide uluslararası başarı
Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Yrd. Doç. Dr. Ali Akdemir

EÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Akdemir’in  jinekolojik endoskopik cerrahide dokuların karın içine yayılmadan dışarı alındığı “kapalı poşet içerisinde elektromekanik laparoskopik doku parçalayıcı kullanım yöntemlerinde cerrahi eldiven kullanımını tekniği“ Amerika’da ilgi gördü.

Laparoskopik cerrahinin, hasta açısından daha az ağrı, normal yaşama erken dönüş, daha iyi kozmetik sonuç gibi birçok avantajı olduğu biliniyor. Ancak teknik, cerrah açısından bazı zorlukları bünyesinde barındırıyor. En önemli zorluk ise ameliyat sırasında karın içerisinden patolojik dokuların karın dışına alınması sırasında yaşanıyor.

Myom ameliyatlarında bu dokuların çıkartılması için yaklaşık 30 yıldır elektro-mekanik doku parçalayıcılar kullanılıyor. Patolojik dokunun küçük parçalara ayrılması sırasında bu patolojik dokunun karın içerisine yayılma ihtimali ve hatta olası bir kanser durumunda kanserin karın içerisine yayılması riski bulunuyor.

TEKNİK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Özetle; 2014 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) elektro-mekanik doku parçalayıcıların kullanımı ile ilgili güvenlik uyarıları yayınladı.

Bu duruma bir çözüm önerisi ve yöntemi ülkemizden geldi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Akdemir’in uygulama tekniği çözüm sürecine ciddi katkı sağlayacak nitelikte.

Dr. Akdemir’in çalışması, jinekolojinin en saygın dergilerinden “Obstetrics and Gynecology” (Green Journal)’de yayınlandı. Makalede Akdemir, ‘kapalı poşet içerisinde elektromekanik laparoskopik doku parçalayıcı kullanım yöntemlerinde cerrahi eldiven kullanımını’ önerdi.

“PATENT ÇALIŞMALARININ HIZLANMASI GEREKİR”

Dr. Akdemir’in çalışmasını değerlendiren EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Dr. Akdemir gibi innovatif fikirleri olan genç ve yetenekli akademisyenlerin buluşları için patent çalışmalarının daha da hızlanması gerektiğini belirtti.

Prof. İtil, “Arkadaşımızın geliştirdiği yeni teknikler, hem endoskopik ameliyatlar sırasında maliyeti düşürüyor hem de kompliklasyonları azaltıyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...