Dünyada bir ilk (Türk doktorların müdahalesi tıp literatürü yolunda)

Siroz hastasının önce kalp kapakçığı ameliyatsız değişti, ardından hastaya karaciğer nakli yapıldı. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinden Prof. Ramazan Özdemir, "Bu, iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada ilk vaka. Literatüre girmesi için yayınlayacağız" dedi.

Dünyada bir ilk (Türk doktorların müdahalesi tıp literatürü yolunda)

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde ameliyatsız kalp kapakçığının değişmesinin ardından karaciğer nakliyle sağlığına kavuşan hastanın, yayınlanacak uluslararası makalelerle tıp literatürüne girmesi bekleniyor. 

Merkezin Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen, siroz hastalığı nedeniyle karaciğer nakli olması gereken 66 yaşındaki Şeyhmus Özgün'ün, yaklaşık 3 yıl önce hastanelerine başvurduğunda kalp kapağında darlık tespit ettiklerini söyledi.

Karaciğer nakillerinde normal koşullarda kalple ilgili bazı sorunlarla karşılaşabildiklerini anlatan Özdemir, nakil için önce kalp hastalığından tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir, genel durumu kötü olan hastaya TAVI yöntemi uygulayarak ameliyatsız kalp kapakçığını değiştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Hastanın ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyat riskli olduğu için anjiyo yöntemi uyguladık. Kalp kapakçığını değiştirdikten yaklaşık 2 hafta sonra hastamız karaciğer nakline girdi, canlıdan canlıya başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Hastamızın takibi yaklaşık 2,5 yıldır devam ediyor ve son derece iyi. Kalp ve karaciğer açısından herhangi bir sıkıntısı yok. Genel durumu da son derece sağlıklı."

"DÜNYADA İLK VAKA"

Koordineli bir çalışmanın sonunda dünyada ilk defa böyle bir hastanın tedavi edildiğini aktaran Özdemir, "Bu, her iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada ilk vaka. Literatüre de bakıldığında ardışık operasyon yapılan dünyadaki ilk hasta. Önce TAVI arkasından karaciğer nakline girildi. Tek vakalar var ancak iki işlemin birlikte yapıldığı dünyada tek vaka. Bunun literatüre girmesi için yayınlayacağız" ifadesini kullandı. 

Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise karaciğer hastalarının, beraberinde kalp rahatsızlıklarını da taşıyan bir hasta grubu olduğunu söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"SON DERECE SIKINTILI BİR HASTAYDI, SONUÇ ÇOK BAŞARILI"

"Çok sayıda hastaya kalp veya başka hastalıklarından dolayı karaciğer nakli yapamıyoruz. Çünkü bu hastalar bu kadar ağır bir ameliyatı kaldıramıyor, karaciğer hastalığından dolayı kalp ameliyatı da olamıyor. Böyle bir ikili problemle karşı karşıyayız. Bu hasta da son derece sıkıntılı bir hastaydı. TAVI yöntemiyle kalp sorunu çözüldü ve bize sorunsuz bir hasta verildi. Biz de kalp açısından sorunları giderilmiş bir hastaya karaciğer nakli yaptık ve 2,5 yıl sonra hastamızın durumu ortada. Son derece başarılı."

Dünyada bir ilk (Türk doktorların müdahalesi tıp literatürü yolunda) - 1

Şeyhmus Özgün de uzun yıllar yaşadığı sorunlarının tedavisi için çok sayıda hastane gezdiğini ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Mardin Devlet Hastanesinden Malatya'ya sevk edildiğini ve buradaki operasyonlarla sağlığına kavuştuğunu dile getiren Özgün, "Tüm doktorlara teşekkür ediyorum, hocalarıma minnettarım" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...