Türk doktorların çalışması yankı uyandırdı

Türk doktorların çalışmasıyla, uzak organ metastazı olan hastalarda cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığı ortaya konuldu.

Türk doktorların çalışması yankı uyandırdı

Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu bünyesinde 2007 yılında başlatılan çalışmanın sonucunda, uzak organ metastazı olan hastalara yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığı, bu olumlu etkinin sadece tek kemik metastazı olanlarda istatistiksel olarak daha anlamlı olduğu ortaya konuldu. Bu çalışma Türkiye’de 4. evre meme kanserine yönelik yapılan prospektif randomize ve çok merkezli bir çalışma olarak ilk defa gerçekleştirildi.

Çalışmanın araştırıcılarından İstanbul Tıp fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Vahit Özmen, dünyanın en önemli meme kongrelerinden olan San Antonio Breast Cancer Symposium’da, Türkiye’de yapılan bir çalışmanın ilk kez sözlü olarak sunulduğunu söyledi. Prof. Özmen, “Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu bünyesinde 2007 yılında başlatılan bu çalışmanın böyle uluslararası bir sempozyumda ilgi görmesi gurur verici bir olaydır” diye konuştu.

Çalışma 278 metastatik meme kanseri olan hasta üzerinde gerçekleştirildi. 140 hasta önce cerrahi tedavi daha sonra kemoterapi tedavisi alırken, 138 hastada ise sadece kemoterapi uygulandı. 18 aylık ortalama takip sonucunda cerrahi müdahale ve kemoterapinin birlikte uygulandığı grupta yaşam süresinin daha fazla ve lokal-bölgesel tekrarlama ihtimalinin çok daha az olduğu saptandı. Vücudunun sadece tek kemiğinde metastaz olanlarda ise yaşam süresinin daha uzun olduğu görüldü.

İKİLİ TEDAVİNİN ETKİNLİĞİ GÖSTERİLDİ
Araştırma sonunda uzak organ metastazı olan hastalara yapılan cerrahi tedavinin hastaların yaşam süresini uzattığı, bu olumlu etkinin sadece tek kemik metastazı olanlarda istatistiksel olarak daha da anlamlı olduğu ortaya konuldu.

Bu ilk sonuçlar, tanı sırasında uzak organ metastazı olan hastalarda önce cerrahi sonra kemoterapi yapmanın hastanın yaşam süresini uzattığını göstermekte olup, bu hastaların daha uzun sureli takip sonuçlarına gereksinimi ortaya koyuyor.

Sayfa Yükleniyor...