Türkiye genişliyor, risk artıyor

Obezite, Türkiye’nin ciddi problemlerinden biri. Tek başına sorun olmakla kalmıyor, peşine başka hastalıkları da takıyor. Diyabette %44, kalp hastalıklarında %23, kanserlerde %7 ile 41 etkili.

Türkiye genişliyor, risk artıyor

Obeziteyi, "anormal çevreye normal cevap" olarak nitelendiren ve 1980 yılından günümüze tüm dünyada obezite görülme sıklığının iki kat arttığını belirten Hacettepe Üniversitesi’nden Endokrinolog Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 500 milyonun üzerinde obez, 1.5 milyarın üzerinde ise fazla kilolu yetişkin olduğunu söyledi. Sorunun sadece yetişkinleri ilgilendirmediğinin altını çizen Prof. Yıldız, dünyada 40 milyondan fazla okul öncesi çocuğun aşırı kilolu olduğu bilgisini de aktardı. Tablo Türkiye için de hiç iç açıcı değil. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen obezite hızı “endişe” yaratacak nitelikte.


35. Ulusal Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’ne katılan uzmanlar da bu endişeyi dile getirdi, hormon uzmanlarının dikkat çektiği en önemli konulardan biri de obezite ve beraberinde getirdiği sorunlar oldu. Obezitenin kalp-damar, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkisine dikkat çeken Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, büyük oranda yanlış beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan sorunun önüne geçmenin aslında çok da zor olmadığına vurgu yaptı. Prof. Yıldız’ın görüşü şöyle: “Biliyoruz ki haftada 150 dakika orta şiddette bir fiziksel aktivite yapılarak diyabet riskini % 27, kalp hastalığı riskini % 30, meme ve kolon başta olmak üzere kanser riskini % 21 ile 25 oranında azaltmak mümkün.”

DOĞUM KONTROL HAPLARI KİLO ALDIRIR MI?
Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarını da paylaşan Prof. Yıldız, kadınların kilo konusunda merak ettiği bir konuya da parmak bastı, normal kilolu kadınlarda doğum kontrol haplarının kilo aldırmadığını ancak vücutta yağ dağılımını değiştirdiğini belirtti. Polikistik over sendromlu hastalarda yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, 6 aylık doğum kontrol hapı kullanımı ile genç kadınlarda vücut ağırlığı ve bel çevresinde değişiklik olmazken gövdedeki yağ oranı artıyor.

DİYABET RİSKİ GİDEREK ARTIYOR
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Serdar Güler de artan diyabet sıklığına işaret etti. 366 milyon olan diyabetli nüfusun 2030 yılında 550 milyonun üzerine çıkmasının beklendiğini söyleyen Güler, "Bu, 20 yaş üzeri nüfusumuzun neredeyse yarısının ya diyabetli ya da diyabet için yüksek risk altında olduğunu göstermektedir. Aynı dönemde obezite sıklığında da ciddi artış olması, diyabetteki artışta obezitenin rolünü göstermektedir" dedi.

SESSİZCE ÖLDÜREN HORMON
Halkın hastalıkları tanımasına rağmen yeterince bilgi sahibi olmadığını belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Sadi Gündoğdu, “Mesela diyabeti herkes bilir ancak farkındalık oranı % 38’dir. Yani çok konuşuluyor ama az biliniyor” ifadesini kullandı. 

“KOLESTEROLDE KAFA KARIŞIKLIĞI YARATILDI”
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen ise kolesterol ilaçlarıyla ilgili tartışmaları gündeme getirdi. Bu tartışmaların hastalarda kafa karışıklığı yaptığını belirten Prof. Gönen, ilaçların bırakılmasının hastaya faydadan çok zarar vereceği görüşünde. Gönen, hastalara “Doktorunuza danışmadan ilacınızı kesmeyin” önerisinde bulundu.

GEBELİKTEKİ HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER DE DİYABET NEDENİ
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdurrahman Çömlekçi ise gebelik sırasındaki hormonal değişikliklerin bazen anne adayında aşırı şişmanlık, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yol açtığını söyledi. Çömlekçi, bu hastalıkların, hem gebeliğin gidişini hem de bebeğin gelişimini etkileyebildiğini sözlerine ekledi.

“GEREKSİZ YERE SELENYUM KULLANMAYIN”
Özellikle hashimoto tiroidi olan kadınlara gereksiz selenyum önerildiğini söyleyen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sevim Güllü ise “Selenyum sadece çok özel koşullarda kullanılmalıdır. Gerçekten gerekmedikçe kullanılması sakıncalıdır” uyarısında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...