Türkiye ilaç araştırmalarında zayıf

ABD'nin önde gelen bilim dergilerinden ''Scientific American'''ın araştırmasında ''Türkiye'nin yenilikçi ilaç araştırmalarında rekabet gücünün zayıf olduğu'' belirtildi.

Türkiye ilaç araştırmalarında zayıf

''Scientific American'' dergisi tarafından dünyada ilk kez yapılan küresel biyoteknoloji araştırmasının sonuçları, Atlanta'da düzenlenen ve dünyanın önemli ilaç şirketleriyle birçok ülkeden binlerce üst düzey yetkili, ünlü bilim adamı ve sektör uzmanının katıldığı Biyoteknoloji Sanayi Örgütü'nün 2009 yılı konferansında açıklandı.

Araştırmada, ülkeler kişi başına düşen araştırma geliştirme şirketi, fikri mülkiyet hakları, girişimci desteği ve yatırımcıya yaklaşım, eğitim ve iş gücü, araştırma ve geliştirme yapan girişimcilere destek veren kamu kurumları bakımından değerlendirildi.

Ülkelerin 5 puan üzerinden değerlendirildiği araştırma sonucunda ABD 3,8 puanla 1'inci, Singapur 3,5 puanla 2'inci, Danimarka 3,2 puanla 3'üncü, İsrail ise 3,1 puanla 4'üncü sırada yer alıyor. Araştırma sonucunda bazı ülkeler eşit puan alarak aynı sırayı paylaştı.

Türkiye, yapılan değerlendirmede Meksika ve Brezilya ile 1,8 puan alarak 12. oldu ve sondan bir üst sıraya yerleşti. Yunanistan, Slovakya ve Hindistan da 1,7 puan ile 13. ve son sırada yer alıyor.
         
YATIRIMCILAR İÇİN ÖNEMLİ BİR SİNYAL

''Scientific American'' dergisinin Genel Yayın Direktörü Jeremy Abbate, biyoteknoloji alanında olan biteni anlamak için bu araştırma yaptıklarını söyledi. Her ülkenin hedefe ulaşmak için farklı yaklaşımının olduğunu kaydeden Abbate, bazı küçük ülkelerin kendilerinden beklenmeyecek ölçüde çok iyi performansa sahip olduklarını söyledi.

Ülkelerin sıralamasının farklı kategorilerdeki puanlarının ortalamasının alınmasıyla yapıldığını anlatan Abbate, bir ülkenin girişimci desteği yönünden ilk sırada yer almasına rağmen, fikri mülkiyet haklarında daha düşük puana sahip olmasıyla alt sıralarda yer alabildiğini belirtti.

Türkiye'den yenilikçi ilaç sanayini temsilen konferansa katılan Merck Sharp Dohme Dış İlişkiler Direktörü Jeffrey Kemprecos araştırma sonuçlarını çarpıcı bulduğunu söyledi.

Kemprecos, ''Aslında Türkiye yenilikçi ilaç araştırmaları bakımından büyük potansiyele sahip ama bu potansiyeli harekete geçirecek politikaları henüz oluşturulmadığını görüyoruz. Bu çalışmanın sektörümüzde yatırımların önünü açması bakımından yetkilere yol gösterici olmasını diliyoruz'' diye konuştu.

Araştırma yenilikçi ilaç ve aşı alanında araştırma ve geliştirme için yatırım yapacak girişimci ve yatırımcılarla önde gelen karar alıcılara yol göstermesi açısından önem taşıdığı bildirildi.

Sayfa Yükleniyor...