Türkiye kanserde Ar-Ge merkezi adayı

Sağlık Bakanlığı, dünyanın önde gelen kanser kurumu ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü ile işbirliğine hazırlanıyor. Enstitü Direktörü Varmus, Türkiye'de temaslarda bulunacak.

Türkiye kanserde Ar-Ge merkezi adayı

Bakanlığı, Türkiye'de kanser konusundaki Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi amacıyla dünyanın önde gelen kanser kurumu ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü ile işbirliğine gidecek.

Enstitünün Nobel ödüllü Direktörü Harold Varmus, Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın davetlisi olarak geleceği Türkiye'de temaslarda bulunacak.

1992 yılında retrovirüslerle kanser arasındaki ilişkiyi tespit etmesi nedeniyle Nobel ödülüne layık görülen, ABD Ulusal Halk Sağlığı Kurumuna bağlı Ulusal Kanser Enstitüsü'nün Direktörü Harold Varmus, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu öncülüğünde düzenlenen Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu'nda ABD'nin kanserle mücadeledeki deneyimlerini aktaracak.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile de bir araya gelecek olan Varmus'un Türkiye ziyaretinde, direktörü bulunduğu enstitü ile Türkiye'deki kurumlar arasındaki işbirliği olanakları üzerinde durulacak.

''TÜRKİYE AR-GE MERKEZİ OLABİLİR''
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Murat Gültekin, ABD Ulusal Halk Sağlığı Kurumuna bağlı Ulusal Kanser Enstitüsü'nün dünyanın en büyük kanser enstitüsü olduğunu söyledi.

ABD'de özel bir kanunla kurulan, özerk bir yapıya sahip enstitünün büyük bir bütçesi bulunduğunu anlatan Gültekin, şu bilgileri verdi: ''Dünyada kanser alanındaki en önemli araştırmalar bu enstitünün çatısı altında yapılıyor. Kurum bünyesinde yaklaşık 350 bin hasta üzerinde çok sayıda araştırma yürütülüyor. Kanserle savaş, ülkelerin tek başına yürütebileceği bir mücadele değil. Uluslararası alanda işbirliğine ihtiyaç var. Varmus'un ziyareti sırasında, Sağlık Bakanlığı olarak bu enstitü ile işbirliği çerçevesinde üniversitelerimizde kanserle ilgili Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi için görüş alışverişinde bulunacağız. İşbirliği çerçevesinde üniversitelerin kanser konusundaki Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi amaçlanıyor.''

Bu çalışmaların, bakanlığın organizasyonunda yürütülmesinin planlandığını ifade eden Gültekin, ''Ülkemizde son yıllarda kanserle ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Türkiye'nin bölgesinde bu alanda bir lider olmaması için hiç bir neden yok'' diye konuştu.

Türkiye'nin, Dünya Sağlık Örgütü nezdinde Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu'na üye olduğunu belirten Gültekin, Türkiye'de kanser ile ilgili çalışmaların daha fazla teşvik edileceğini bildirdi.

KADIN KANSERLERİ ÖNCELİKLİ KONU
1–7 Nisan Ulusal Kanser Haftası Etkinlikleri ile ilgili de bilgi veren Gültekin, yıl boyu bilgilendirme çalışmaları yürüttükleri kadın kanserlerinin öncelikli konu olduğunu, Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu'nda meme, rahim ağzı, yumurtalık ve bağırsak kanserleri ile tütün konusunun ele alınacağını bildirdi.

Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu (MECC) ile işbirliği çerçevesinde kanser hastalarına palyatif bakımla ilgili eğitim programı yapılacağını kaydeden Gültekin, Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği ile de HPV testlerinin servikal kanser taramalarındaki yeri ile ilgili bir toplantı düzenleneceğini belirtti.

Gültekin, bu toplantı sonucunda ortaya çıkacak sonuçların ''Ankara kararları'' olarak açıklanacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...