"Türkiye, Suriyeli mültecilere yardımda yalnız bırakıldı"

Dünya Sağlık Asamblesi 68. toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Gümüş, uluslararası toplumu, Suriyeli mültecilere yardım konusunda eleştirdi. Gümüş, Türkiye'nin bu konuda yalnız bırakıldığını söyledi.

"Türkiye, Suriyeli mültecilere yardımda yalnız bırakıldı"

BM Cenevre Ofisi'nde dünya sağlığına ilişkin pek çok konunun ele alındığı Dünya Asamblesi'nin 68. toplantısının ikinci gününde konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem nedeniyle Nepal'e geçmiş olsun dileklerini iletti.

Gümüş, afetin yaşandığı ilk günden itibaren Nepal'e yardım ulaştıran ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu dikkati çekerek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde vizyonu gereği ihtiyaç içerisindeki ülkelere her türlü yardımı ve desteği sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin 2 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını ve kapsamlı sağlık hizmetleri sağladığına dikkati çeken Gümüş, "Ülkemizin bu alandaki çabalarında uluslararası toplumdan destek görmemesi uluslararası dayanışma ruhuna uygun düşmüyor" dedi.

Gümüş, konuşmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Asamble'de Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Suriyelileri öne çıkarmak istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Uluslararası destek noktasında hem Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hem diğer ülkelerin hemen hemen yardımı yok. Burada dayanışmadan bahsediyoruz ama dayanışma görmediğimizi belirttik. Türkiye başının çaresine baksın gibi bir durum var. Buradaki aşılamaları yapmadığımız takdirde aslında bu hastalıkların Avrupa'ya yayılacağını ve burada bir sınır vazifesi gördüğümüzü belirttik."

Gümüş, ayrıca Türkiye'nin DSÖ'nün başta Ebola olmak üzere bütün projelerine destek olduğunu belirtti.

DSÖ'nün en üst karar alma organı Asamble'de bu yıl, anne ve çocuk beslenmesi, çocuklarda obeziteyle mücadele, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, epilepsinin küresel yükü, ergen sağlığı, hava kirliliği, antimikrobiyal direnç, çocuk felci, Ebola salgını, sıtma, dang humması, küresel aşılama eylem planı gibi konuları ele alınıyor.

Asamble, 26 Mayıs'a kadar devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...