Türkiye’de akciğer kanseri önlenebilir

Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, sigara karşıtı politikaların devam etmesi durumunda Türkiye'de 2020 yılından sonra akciğer kanserinin azaltılabileceğini söyledi.

23.10.2011 - 00:11

Türkiye’de akciğer kanseri önlenebilir

Hayykitap tarafından yayımlanan ''Kansere Çözüm Var'' kitabının tanıtım toplantısında konuşan Prof. Tuncer, 13 akademisyen tarafından kaleme alınan kitabın, kanser farkındalığının artmasını ve doğru bilgi alınmasını sağlamak amacıyla yazıldığını söyledi.

Kanser hastalığına yakalananların sayısında her geçen gün artış yaşandığını ifade eden Tuncer, Türkiye'de kanseri engelleyebilecek devlet politikalarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Kanser hastalığına önlem alınabilmesi için en başta sigara içiminin azaltılması gerektiğine dikkati çeken Tuncer, ''Akciğer kanseri, Amerika'da her yıl yüzde 2 oranında düşerken, Türkiye'de yüzde 3-4 oranında artış gösteriyor. Günümüzde özellikle sigara içimine karşı uygulanan politikalar devam ederse, Türkiye'de 2020 yılından sonra akciğer kanseri artışını durdurabilir, hatta azaltabiliriz'' diye konuştu.

Prof. Dr. Tuncer, sigara içimine karşı uygulanan politikaların sadece kapalı alanlarla sınırlı kalmaması, açık alanlarda da uygulanması gerektiğini belirterek, ''Aksi halde 2030'lu yıllarda Türkiye'de her yıl 500 bin kişi kansere yakalanacak. Her gün 1000'e yakın kişi akciğer kanseri nedeniyle ölecek'' dedi.

ZARARI SADECE İÇENE DEĞİL...
''Kansere Çözüm Var'' kitabında sigaranın kanserle olan ilişkisini ele alan göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da açık alanlarda sigara içimine yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etti. Küçükusta, sigaranın sadece içene değil, sigara içilen odadaki, dairedeki, apartmandaki ve hatta sitedeki insanlara da zarar verdiğinin kanıtlandığını vurgulayarak, ''Amerika'da pek çok kişi, yan dairesinde sigara içiliyor diye komşusuna dava açmaya başladı. Gelecekte sigara içilmeyen apartman ve site gibi kavramlar hayatımıza girecek'' dedi.

Kitapta ''Doğru Beslenme Kanserden Korur'' başlığı altında bir bölüme imza atan beslenme uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, bilinçsiz beslenme nedeniyle kanser oranının kısa sürede yüzde 3'ten yüzde 24'e çıktığını vurguladı. Süt ve yoğurtta mikropların öldürülmesi için uygulanan UHT sisteminin faydalı mikropları da öldürdüğüne dikkati çeken Aydın, UHT sütlerin ciddi bir kanser nedeni olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan iç hastalıkları ve tıbbi onkoloji uzmanı Doç. Dr. V. Canfeza Sezgin, pediatrik hematoloji ve onkoloji uzmanı Prof. Dr. M. Alp Özkan, kimya mühendisi Mennan Aysan Kuzanlı, radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, biyofizik uzmanı Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, din psikoloğu Doç. Dr. Öznur Özdoğan, nükleer tıp uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler de kitaba yaptıkları katkıları anlattı.

KİTAPTA UYGULANABİLİR TAVSİYELER BULUNUYOR
Nihal Doğan'ın editörlüğünde alanında uzman 13 akademisyen tarafından yazılan kitap, bir yandan sağlıklı insanların ve özellikle çocukların kanserden korunmaları için rehberlik ederken, diğer yandan da bir kanser hastasının tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor. En güncel bilimsel veriler, en son tedavi teknolojileri ışığında kansere çözüm bulmaya odaklanan kitap, gerek kanserden koruyucu yaşam tarzı, gerek tedavide izlenecek adımlar, gerekse de tedaviyle birlikte uygulanacak tamamlayıcı önlemlerle ilgili son derece somut ve uygulanabilir reçeteler sunuyor.

  • Etiketler :

Sayfa Yükleniyor...