Türkiye'de en çok tansiyon ilacı kullanılıyor

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın araştırmasına göre, kronik hastalığı nedeniyle sürekli ilaç kullandığını belirtenlerin oranı yüzde 9,9.

Türkiye'de en çok tansiyon ilacı kullanılıyor

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Türkiye'nin tamamını temsil eden 26 ilde yaş, cinsiyet, eğitim durumu, yerleşim yeri (kır-kent) ve sosyoekonomik statüye göre 2 bin 403 kişi üzerinde yüz yüze anket yöntemiyle ''İlaç Kullanımında Demografik Özellikler'' araştırması yaptırdı.

Araştırmaya göre, sırasıyla en çok tansiyon (yüzde 45,6), şeker (yüzde 27,8), kalp (yüzde 16,5), kolesterol (yüzde 9,7) ve mide (yüzde 6,8) rahatsızlıkları için sürekli ilaç kullanılıyor.

Araştırma sonucunda, sürekli ilaç kullanan kadınların oranının erkeklerin 2 katı, romatizma rahatsızlığı nedeniyle sürekli ilaç kullanan erkeklerin oranının kadınların 3 katı, kalp rahatsızlıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanan erkeklerin oranının kadınların yaklaşık 2 katı olduğu belirlendi.

Kansızlık nedeniyle sürekli ilaç kullananların tamamının kadın olduğu ortaya çıkarken, psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sürekli ilaç kullanan kadınların oranı erkeklerin yaklaşık 3 katını buldu.

YAKINLARINA TAVSİYE EDİYORLAR
Araştırma sonuçlarına göre, yaşlar itibarıyla sürekli ilaç kullananların oranı 30-34 yaş arasında yüzde 4,9, 35-44 yaş arasında yüzde 8,7, 45-54 yaş arasında yüzde 17,3 ve 55-65 yaş arasında yüzde 28,8 olarak belirlendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 66'sı, kullandıkları ilaçları, doktor ya da eczacının tavsiye ettiği tarihte bıraktıklarını belirtti. Şikayetin geçtiğine inandığında ilaç kullanımını bıraktığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 27,3 oldu.

Katılımcı 10 kişiden yaklaşık 4'ü, doktor tarafından önerilmediği sürece ilaç kullanmadığını beyan ederken, yarıya yakın bir kesimin de memnun kaldığı ilaçları yakınlarına tavsiye ettiği ortaya çıktı.

Araştırma verilerine göre, Türkiye'de her 10 kişinden yaklaşık 8'i, evindeki ilaçların son kullanma tarihinin geçip geçmediğini genelde ya da her zaman kontrol ederken, bu eğilim kadınlar arasında daha yaygın görülüyor. Aldığı ilacın prospektüsünü genelde ya da her zaman okuduğunu belirtenlerin oranı yüzde 78'i buluyor.

TÜRKİYE'NİN KRONİK HASTALIĞI TANSİYON
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye genelinde en fazla görülen ilk 5 kronik hastalık; yüzde 28,4'le tansiyon, yüzde 15'le şeker, yüzde 9,8'le kalp, yüzde 6,8'le romatizma ve yüzde 5,5'le astım olarak sıralanırken, araştırmaya katılanların yüzde 47'si ailesinde uzun süreli ilaç kullanımını gerektiren kronik rahatsızlıklara sahip bireyler olduğunu belirtiyor.

Kronik rahatsızlıklara sahip aile bireyleri olduğunu belirten kesim içerisinde kronik hastalıkların sıralaması ise tansiyon (yüzde 55,4), şeker (yüzde 39,5), kalp (yüzde 19,2), romatizma (yüzde 11,9) ve astım (yüzde 11,6) olarak gerçekleşiyor.

Türkiye'de en fazla görülen kalıtımsal hastalığın şeker olduğunu ortaya koyan araştırmada, Türkiye genelinde ilk 5 kalıtımsal hastalığın şeker, tansiyon, kalp, kanser ve romatizma olduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE GENELİNDE EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIK MİGREN
Araştırmaya göre, en çok şikayet edilen rahatsızlığın soğuk algınlığı olduğu Marmara Bölgesi dışında, Türkiye'nin tüm coğrafi bölgelerinde en çok baş ağrısı/migrenden şikayet ediliyor. Türkiye genelinde yüzde 34,7 oranında şikayet edilen baş ağrısı/migreni, yüzde 20,7'yle soğuk algınlığı, yüzde 11,5'le mide rahatsızlıkları, yüzde 10,5'le tansiyon ve yüzde 8,3'le bel ağrısı izliyor.

Hastalığa yakalandıklarında hemen bir sağlık kuruluşuna gidenlerin oranının yüzde 49,8,, birkaç gün bekleyip hastalığı geçmediği takdirde gidenlerin oranının ise yüzde 39,4 olarak tespit edildiği araştırmada, ayrıca şu sonuçlara ulaşıldı:

Kendileriyle ilgili bir sağlık sorunu sebebiyle yılda en az bir kez sağlık kurumuna ya da doktora gittiklerini belirten kişilerin oranı yüzde 76,5.

sorunu yaşamadan sağlık taraması yaptırdıklarını ifade edenlerin oranı yüzde 19,9.

Tedavi için ülkemizde geleneksel yöntemleri tercih eden bir kesim de bulunuyor. Yüzde 19,3'ü oluşturan bu kesim, tedavide geleneksel yöntem olarak şifalı otları, bitki çaylarını ve kırıkçı-çıkıkçıyı tercih ediyor.

Şifalı otlar ve bitkisel çaylar özellikle soğuk algınlığı (yüzde 54,4) ve mide rahatsızlıklarının (yüzde 20,5) tedavisinde kullanılıyor.

Sayfa Yükleniyor...