Türkiye'de ilaç pazarı büyüyor

Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ''Türkiye'de ilaç pazarı 11 milyar dolar civarında. Dünyada her yıl yüzde 5-6 büyüyen bu pazar, Türkiye'de yüzde 15'in üzerinde büyüyor'' dedi.

Türkiye'de ilaç pazarı büyüyor

Türkiye'de bir planlama yapılmaması nedeniyle eczane enflasyonunun ortaya çıktığını vurgulayan Çolak, ülkedeki ilaç pazarının her geçen gün arttığını, eczacıların birbirine sahip çıkmaması halinde bu alana başkalarının nüfus edebileceğini söyledi.

Avrupa'nın bazı ülkelerinde eczacılık fakültelerinin azaltıldığına dikkat çeken Çolak, şu bilgileri verdi:

''Hollanda'da 4 eczacılık fakültesinin 3'ü kapatıldı. Fransa, Belçika ve Yunanistan'da fakülte kontenjanları azaltıldı. İtalya ve Portekiz'de eczane açılmasına nüfusa ve mesafeye göre karar veriliyor. Dolayısıyla bir planlamanın sonucunda yol alınıyor. Bizde ise öyle değil. Bizde planlama yapılmaması aşırı derecede eczane yığılmasını ortaya çıkarıyor. Biz meslektaşlarımızı, birbirimizi koruyacağız. Mesleğimize, meslektaşımıza sahip çıkacağız. Bu alandaki meslektaşlarımızın azalması, bizim daha çok yaşamamızı değil, bu alana başkalarının nüfus etmesini sağlar. Çünkü Türkiye'de ilaç pazarı 11 milyar dolar civarında. Bu çok ciddi bir pazar. Dünyada her yıl yüzde 5-6 büyüyen bu pazar, Türkiye'de yüzde 15'in üzerinde büyüyor.''

İLACA HARCANAN PARA ARTTI
Türkiye'nin önemli bir yol ayrımında olduğunu ve ülkede siyasal, sosyal, toplumsal ve ekonomik atmosferin sürekli değiştiğini, bu değişimin de toplumun tüm kesimlerini etkilediğini ifade eden Çolak, şöyle konuştu:

''Türkiye'de sağlığa bütçeden ayrılan para hiç değişmiyor. Bu para yüzde 3-3,5 civarındadır. Eczacılar 2005 yılına kadar 25 milyon kişiye hizmet veriyordu ve daha çok para kazanıyordu. 2005 yılında 70 milyona hizmet verdi, daha az para kazandı ve daha çok sıkıntı çekmeye başladı. Alınan tedbirler, eczane sayılarının fazlalığı, alanı daralttı. payı içindeki ilaca harcanan para daha çok arttı. Bizler, hastanelerde ilacın depolanmasından sorumlu insan pozisyonundayız. 30 bine yakın meslektaşımız var ama 24 bin de eczanemiz var. 1995'li yıllarda başlayan, 6197 Sayılı Yasa'da öngörülen değişiklik bir an önce yürürlüğe girmeli ve nüfusa göre bir tahdit ortaya çıkmalı.''

Sayfa Yükleniyor...