Türkiye’nin kanser raporu

Dünya Kanser Örgütü’nün hazırladığı Türkiye’nin ‘Kanserle İlişkili Bilgi ve Davranışlar Araştırması’nın sonuçları açıklandı.

Dünya Kanser Örgütü’nün (DSÖ) “Kanserle İlişkili Bilgi ve Davranışlar Araştırması 1-3 Aralık 2007’de Türkiye nüfus dağılımına uygun şekilde 18 ilde 18 yaş ve üstü 2 bin 19 kişi üzerinde yapıldı. Raporda, tütün ve alkol kullanımı, beslenme alışkanlığı, güneşin etkisi, kanser ve tedavisi hakkında bilgi düzeyi gibi çeşitli veriler yer alıyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, DSÖ’nün Türkiye Raporu’na ilişkin sonuçların ilk kez paylaşıldığını söyledi:

“Araştırmaya katılanların yüzde 9.6’sı ara sıra, yüzde 3.6’sı haftada 1-4 kez, 1.7’si haftada 5 kez alkol kullanmakta, yüzde 85.1’i hiç alkol almamaktadır. Tütün kullanım oranı erkeklerde yüzde 54, kadınlarda yüzde 20’dir. ‘Son 12 ayda hiç güneş yanığı oldunuz mu?’ sorusuna katılımcıların yüzde 61.6’sı ‘hayır’, yüzde 35.3’ü ise ‘evet’ yanıtını vermiştir. Kişilerin fiziksel aktivitelerinin yoğunluk gösterdiği yerlerin başında yüzde 8.8 oranıyla iş yerleri gelmektedir. Bu oranı yüzde 7.6 ile ev, yüzde 1.4 ile spor salonu takip etmektedir.”

DAHA ÇOK KADINLAR KANSER TARAMASI YAPTIRIYOR
Rapora göre, araştırmaya katılanların yüzde 0.8’inin kanser teşhisi aldığını, yüzde 17.4’ünün aile bireylerinin birinde kanser vakası görüldüğünü ifade eden Kutluk, şöyle devam etti:

“Katılımcıların yüzde 7.5’i geçmişte kanser teşhisi için taramadan geçtiklerini belirtmişlerdir. Taramadan geçenlerin büyük bir kısmı kadınlardan oluşmaktadır ve bu kişilerin yarısından fazlası mamografi tetkiki yaptırmıştır. Katılımcıların yüzde 52’6’sı kanserin tedavi edilebilir, yüzde 24.1’i tedavi edilemez bir hastalık olduğunu belirtirken, yüzde 23.3’ü de ‘kararsız’ yanıtını vermişlerdir. Katılımcıların yüzde 41.6’sı tedaviyle ilgili tüm kararları doktorun, yüzde 24.7’si hastanın ihtiyaç ve özelliklerine göre yine doktorun, yüzde 19.2’si doktor ile hastanın birlikte vermesi gerektiğini ifade ederken yüzde 5.7’si hastanın karar vermesi gerektiğini, yüzde 8.8’i de ‘yanıt yok’ cevabını vermiştir.”

SEBZE MEYVE TÜKETİMİNDEKİ EĞİLİM DÜŞTÜ
Araştırmaya katılanların yüzde 80.5’inin kanseri önemli bir sorunu olarak gördüğünü belirten Kutluk, “Katılımcıların büyük kısmı sigara, alkol ve tütün kullanımının kanser riskini artırdığını bildiklerini ifade etmişlerdir. Yine büyük çoğunluk, stresin de bu oranı artırdığı yönünde fikir belirtmiştir. Sebze-meyve tüketimi gibi koruyucu etkenler konusunda ise olumlu eğilim düşüş göstermektedir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...