TUS’ta en çok tercih edilen branşlardan biri: Radyasyon onkolojisi

Tıpta Uzmanlık Sınavından alınan puanlar, branşların geleceğini göstermesi açısından önemli. En çok tercih edilen branşlardan biri de radyasyon onkolojisi. Uzmanlık süresi 4 yıl olan radyasyon onkolojisi 2017 Eylül TUS’unda en fazla puan alan hekimler içinde 4. sırada tercih edildi.

TUS’ta en çok tercih edilen branşlardan biri: Radyasyon onkolojisi

Radyasyon Onkolojisinin, kanserle mücadelenin önemli ayaklarından olduğunu vurgulayan Okan Üniversitesi Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilek Öztürk, gelişmiş cihazlar ile uygulanan radyoterapinin giderek daha çok tercih edilen yöntemlerden biri haline geldiğini belirtti.

YARI-KLİNİK BİR BRANŞ

Medimagazin’e konuşan Dr. Öztürk, TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sıralamasında tercihleri etkileyen en önemli etkenlerin; hasta-doktor ilişkilerinde yaşanan değişimler ile teşhis, tedavi ve komplikasyon üçgeninde yaşanan algı bozuklukları olduğunu hatırlattı.

“Bu açıdan ele alındığında radyasyon onkolojisinin yarı-klinik bir uzmanlık dalı olması daha çok tercih edilir hale gelmesine neden olmaktadır” diyen Dr. Öztürk, radyasyon onkolojisinin tercih edilmesinin diğer bir nedenini de, “Modern cihazlar kullanıldığında uluslararası protokollerin uygulanması ile komplikasyon olasılığı düşük olan bir tedavi yöntemi” olarak açıkladı.

Öztürk, teşhis sonrası hastanın yalnızca tedavi ve takip için başvurduğu bir branş olmasının, teşhis aşamasındaki stresten uzak olmayı da sağladığını kaydetti. 

TAKİP CİDDİ POLİKLİNİK YÜKÜ OLUŞTURUYOR

Onkolojik tedaviler sonrası takibin ciddi bir poliklinik yükü yarattığı gerçeğinden uzman hekim adaylarının haberi olmadığının da altını çizen Prof. Öztürk, “Radyoloji bölümü ile son derece ters orantılı bir şekilde hasta ile iletişim halinde olan radyasyon onkolojisi uzmanlığına, tıp eğitim müfredatında pek yer verilmemesi nedeniyle sadece teknik bir branş olarak bilinmesine neden olmaktadır. Ciddi bir fizik bilgisine de ihtiyaç duyan bu uzmanlığa aday olan hekim arkadaşlarımın tercih öncesi bölüm ile ilgili bilgi almalarını öneririm” dedi.

TUS’ta en çok tercih edilen branşlardan biri: Radyasyon onkolojisi - 1 Prof. Dr. Dilek Öztürk

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ

 “İyi sonuçların” nispeten sınırlı olduğu radyasyon onkolojisinde tükenmişlik sendromunu, “madalyonun diğer yüzü” olarak ifade eden Prof. Dilek Öztürk, “Psikolojik destek alması gereken hastaların onkologlardan beklentisi, sınırları zorladığı durumların dışında, tedavi sonrası yaşama devamda egzersiz ve spor bilimlerinden de destek  alınma ihtiyacı gibi çok yönlülüğü, Sağlık Bakanlığı çatısı altında henüz başaramadığımız gerçeğini de vurgulamak isterim. Tüm bunların yanında hekimliğin onuru ile sorunların aşılacağına inancım tamdır” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...