Uluslararası Hasta Örgütleri İstanbul'da

Uluslararası Hasta Örgütleri Birliği'nin 4. Dünya Kongresi İstanbul'da yapılıyor. Kongre temalarından biri de hastaların sağlıkla ilgili politikalarda seslerini duyurabilmelerini sağlamak.

Uluslararası Hasta Örgütleri İstanbul'da

Sağlığa Erişim Derneği'nin (SERDE) girişimiyle İstanbul'da yapılan Uluslararası Hasta Örgütleri Birliği (IAPO) kongresinin ana teması, Küresel Olarak Sistemlerinin Güçlendirilmesi ve Hasta Katılımının Önemi.

Güvenli ve kaliteli bir sağlık sisteminin ancak tüm hasta örgütlerinin birlikte çalışmalarıyla mümkün olabileceğini vurgulayan IAPO Başkanı Hussain Jafri, ''Her hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak sağlık hizmeti alması önemli. Hastaların sağlık politikalarına yönelik kararlarda güçlü şekilde yer alması önemli. Çünkü bu kararlar, tedavi seçenekleri konusunda ulusal ve uluslararası işleyişi etkiliyor'' diye konuştu.

Bu kongre gibi toplantıların konuya ilişkin kurum ve kuruluşların bir araya gelip deneyimlerin paylaşılmasında ve çözümler üzerinde çalışmalarda büyük önem taşıdığını vurgulayan Jafri, kongreye akademisyenler, politikacılar ve derneklerden oluşan 200'den fazla temsilcinin katılacağını söyledi.

HASTA VE HASTA YAKINLARI HAKLARINI BİLMELİ
SERDE Başkanı Gündüz Tezmen de derneğin hasta ve hasta yakınlarını, hasta hakları konusunda bilgilendirerek, sağlık politikaları konusunda söz sahibi olabilmelerini sağlayabilmeyi amaçladığını aktardı.

''Sağlığa Erişimin Önündeki Engeller'' konulu oturumda konuşan Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de Türkiye'de sağlığa erişim konusunda hastaların yaşadığı pek çok problem olduğunu söyledi. Bu problemlerin sağlık hizmetleri alanında veri olmamasından, bürokratik konulara kadar pek çok başlık altında toplandığını aktaran Tuncer, şöyle konuştu:

KANSER HASTALARI AĞRI ÇEKİYOR, MORFİNE ULAŞAMIYOR
''Örneğin kanser hastaları açısından bakarsak, ağrı yönetimi en büyük sorun. Tüm dünya morfininin yüzde 80'i Türkiye'de üretiliyor. Ama ne yazık ki benim ülkemde üretilen morfini benim hastam kullanamamaktadır. Morfin tabletlerinin yazdırılma prosedürleri çok fazla. Bir diğer sorunumuz, sağlık istatistiklerimiz yok. İstatistikler olmadan da gerekli planlamayı yapamıyorsunuz. Hala ülkemizde mortalite veri tabanı yok. Ve tabi en önemli sorun bürokrasi. Sağlık politikalarında her yeni hükümetle birlikte yeni uygulamalar yapılması sağlığa erişim konusunda ciddi sorunlar meydana getirmektedir.''

Sayfa Yükleniyor...