Uyku apnesi hayatı zindan ediyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Metin Önerci, ''Horlamak kişinin eşinin ve diğer aile bireylerinin hayatını, uyku apnesi ise kişinin kendi hayatını mahveder'' dedi.

Uyku apnesi hayatı zindan ediyor

Antalya'da düzenlenen 33. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Önerci, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan uyku apnesinin en önemli nedeninin fazla kilo olduğunu söyledi.

Dünyada uyku apnesinin en yaygın olduğu ülkenin ABD olduğunu belirten Prof. Dr. Önerci, kalorili yiyecekler ve fast food ile beslenen ABD'lilerin yaşadığı bu sorunun artık Türkiye'de de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Önerci, ''Horlamak kişinin eşinin ve diğer aile bireylerinin hayatını mahvediyor. Uyku apnesi de kişinin kendi hayatını mahveder. Ağır apnesi olan insanın kalp krizi geçirme riski 10 kat, beyinde kanama veya emboli atma olasılığı da 4 kat fazladır'' dedi.

HER TÜRLÜ OLUMSUZLUĞUN SEBEBİ
Uyku apnesi sorunu olan kişilerin devamlı yorgunluk çektiğini bildiren Önerci, ''Sabahları zor kalkarlar, sinirlidirler, öğle yemeğini yer, uyuklarlar. Gündüz devamlı uyku hali vardır. Akşam eve gelirler su içmeye mecalleri olmaz. (Bir Allahın kulu su verse de içsem) derler. Hareketsizdirler. Mutsuzdurlar'' dedi.

Önerci, tüm bu sorunların kaynağının apne nedeniyle gece beyine yeteri kadar oksijen gitmemesi olduğunu vurguladı. Uyku apnesinin tedavisi için 1974 yılından itibaren dünyada maske uygulamasının başladığını vurgulayan Önerci, düzenli hava pompalayan bir cihazın ucundaki maskenin uyku sırasında hastanın yüzüne takılarak solunumunu sürdürmesine yaradığını söyledi. Bu tedavinin zorluklarına işaret eden Önerci, ''Maske verdiğimiz hastalarımızın yüzde 50'si daha baştan kullanamıyor. İlerleyen yıllarda yüzde 25'i daha kullanmayı bırakıyor. Geriye kalan yüzde 25 devam ediyor'' dedi.

Dünyada buna alternatif yöntemler geliştirmeye çalışıldığını dile getiren Önerci, yeni geliştirilen bir yöntemle dil kökü büyük olan hastalarda dil kökü sinirine bir elektrot yerleştirildiğini vurguladı. Bunun uykuda apne olduğu zaman dil kökü sinirini uyardığını dile getiren Önerci, bu şekilde hastanın nefes alıp verdiğini kaydetti.

AYKU APNESİNDE YENİ UMUT
Sorunu çözmek için Hollanda'da geliştirilen bir cihazın önümüzdeki birkaç ay içinde piyasaya çıkacağını da kaydeden Prof. Dr. Metin Önerci, bu cihazın, uyku apnesi olan kişilerin uyurken tıkanmasına yol açan uyku pozisyonlarını değiştirmesine yardımcı olacağını belirtti. Önerci, hastanın uykuya yatarken göğsüne yapıştıracağı bu cihazın bir yandan hastanın solunumunu, bir yandan da horlamasını takip edeceğini, sırt üstü yatıp da soluması durursa hafif bir titreşimle uyararak yatış pozisyonunu değiştirmesini sağlayacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...