Van'da kalbi delik hastalara iyi haber

Van'da delik kalp rahatsızlığı bulunan ve tedavi için büyükşehirlere gidemeyen hastalar, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde de tedavi imkânına kavuştu.

Van'ın Edremit ilçesinde bölge hastanesi konumunda olan Yüksek İhtisas Hastanesi’nde, mayıs ayından itibaren delik kalp kapama ile kapak darlığı genişletme operasyonlarının anjiyo sistemi ile yapılmasıyla bölge halkı önemli bir hizmetiyle buluştu.

Tedavi için büyükşehirlere gidemeyen ve yıllardır delik kalp rahatsızlığı ile yaşayan çok sayıda hasta, artık kendi ilinde tedavi olma imkânı buldu. Tedavinin Van'da da yapılmaya başladığını öğrenen hastaların müracaat etmesiyle Yüksek İhtisas Hastanesi, mayıs ayından bu yana Türkiye'deki birçok sağlık merkezinden daha fazla delik kalp vakasını tedavi edildi.

Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli uzman Doktor Yüksel Kaya, hastanede bu yılın mayıs ayından itibaren doğuştan delik kalp ile kalp kapak darlığı rahatsızlığı bulunan vakaların tedavi edilmeye başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Mitral kapak darlığı ve polmuner kapak darlığı olan hastalar, anjiyo ya da ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Biz ameliyatı pek tercih etmiyoruz, en son tercih ettiğimiz yöntemdir. Ameliyat dediğimiz, aslında bir hastalığı diğer hastalıkla değiştirmektir. Bu, kalbe zarar veren bir yöntem olmasıyla birlikte ağır yoğun bakım gerektirmektedir. Bu tür ameliyatlar genel anestezi altında yapıldığından komplikasyonlar da doğuruyor. Biz hastalarımızı bu risklerden korumak için anjiyo yöntemiyle kasık damardan girip, daralmış kalp kapaklarını genişletme yöntemine başvurduk. Mayıs ayı itibarıyla 12 vakamız oldu. Bu yöntemle operasyonlar başarılı geçti. Vakalarımızı bir gün önceden yatırıyoruz. Genel hazırlıklarını yapıyoruz. İşlemden bir gün sonra da medikal tedavi ile taburcu ediyoruz.''

6 AYDA 52 DELİK KALP KAPATILDI
Delik kalp kapatma sistemine de mayıs ayında başladıklarını bildiren Doktor Kaya, ''Şimdiye kadar 52 hastanın tedavisini yaptık. Bu hastaların tamamının açık kalp ameliyatı olması gerekiyordu. Anjiyo sistemi ile artık hastaları uyutmadan, konuşarak eko eşliğinde cihazla kalplerindeki delikleri kapattık. Ve bir gün sonra da taburcu ettik. Bu uygulama son yıllarda revaçta olan bir uygulama ancak Van'da yeni uygulanıyor''dedi.

Bu uygulama ile hastaların sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Yüksel Kaya, şöyle konuştu:

''Tedavi ettiğimiz hastaların en küçüğü 5, en büyüğü ise 64 yaşındaydı. En son vakalarımız 12 yaşlarında iki kız çocuğuydu. İki hastamıza da anjiyo kapama uyguladık. Hastalarımız ertesi gün taburcu oldu. Bu yöntemi ilk uygulamaya başladığımızda hastaları ikna etmekte zorlanıyorduk. Yaptığımız ilk işlemler başarılı olunca, yöntem kendileri tarafından güven arz edince hasta yoğunluğumuz arttı. Hastalarımız Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere gitmekten kurtulmuş oldu. Oralarda yapılan işlemin aynısını burada da başarıyla yapıyoruz. Hastanemiz bölgeye hitap etiği için büyük yoğunluk yaşıyoruz. Ancak hastane başhekimimiz ve diğer hekim arkadaşlarımızla bu yoğunluğun üstesinden gelip bölgemize hizmet veriyoruz.''

25 YILDIR DELİK KALPLE YAŞIYORDU
Doğuştan kalbi delik olan 25 yaşındaki Türkan Mızrak'ın babası Memduh Mızrak da kızının tedavisi için birçok kez doktora gittiğini ancak doktorların İstanbul'a gitmesi gerektiğini belirterek, ''Yaklaşık 10 yıl önce bu hastaneye gelmiştik. Burada yeterli imkânlar olmadığı için İstanbul'a gitmemiz gerektiği söylendi. Benim imkânım olmadığı için götüremedim. Bu yıl hastanede bu tedavinin uygulandığını öğrendik. 3 günde kızım sağlığına kavuştu. Kızım yeniden doğmuş gibi'' diye konuştu.

Türkan Mızrak da Van'ın Başkale ilçesine bağlı Erkonak köyünde doğup büyüdüğünü anlatarak, şunları söyledi:

''Köyümüzde okul vardı ama ben gidemiyordum. Hastalığımdan dolayı ailem beni okula göndermedi. Arkadaşlarım okula giderken ben onları izlemek zorunda kalıyordum. Okula giden kardeşlerim evde ders çalışırken ben onları izliyordum. Ailem üzüldüğümü biliyordu ama hastalığımdan dolayı okula gönderemiyordu. Dışarıya bile ablamla çıkıyordum. Çünkü çok çabuk yoruluyordum, koşamıyordum ve nefesim kesiliyordu.''

13 yaşında iken babası ile kent merkezine gelerek hastaneye gittiğini anlatan Mızrak, şöyle konuştu:

''Burada kalbimin delik olduğunu söylediler. Tedavi için İstanbul'a gitmemiz gerektiği söylendi. Ama maddi durumumuz iyi olmadığı için gidemedik. Bu yıl, İstanbul'da yapılan ameliyatın aynısının burada yapıldığını öğrendik. Hemen buraya geldik. Burada 3 gün yattım. Kalbimdeki delik kapatıldı. Doktorlar zaman ilerledikçe çok rahat yürüyebileceğimi hatta koşabileceğimi söyledi. Şu an çok mutluyum, kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum.''

Hastanede yapılan operasyonla tedavi edilen 53 yaşındaki Cafer Yaşar da trafik kazası sonrası kalbinde delik oluştuğunu belirterek, tedavi için Ankara'ya gitmeyi planladığını ancak Van'da da bu yöntemin uygulandığını öğrendiğinde Ankara'ya gitme kararını değiştirdiğini, kendi evinde tedavi olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...