Varis tedavi edilebilir bir hastalık

Varisin, toplar damarların genişleyip büküntülü hale gelmesiyle ortaya çıktığını belirten ve hastalığın oluşumunda genlerin en büyük etken olduğunu anlatan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Türkay, ''Varis oluşumunu hormonlar, uzun süre ayakta durma, sıcak iklim gibi nedenler kolaylaştırmaktadır. Varis hastalarında en sık görülen şikayetler günün ilerleyen saatlerinde bacaklarda şişme, ağrı, dolgunluk hissi, kramptır'' diye konuştu.

VARİS ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Doç. Dr. Cengiz Türkay, zaman zaman varisli damarda iltihap, iyileşmeyen yara, cilt altı kanaması ve damar içi pıhtılaşması olabileceğini, damar içi pıhtısından bir parça kopması durumunda da varisin ölüme neden olabileceğini belirtti. Varisin tedavisi olan bir hastalık olduğuna işaret eden Türkay, şunları söyledi:

''Son 4-5 yıldan beri varisi olan hastalar klasik cerrahi yerine damar içi uygulamalar (lazer, radyofrekans) ile tedavi edilip 3 saat sonra evine gönderilebilmekte ve bir gün sonra normal hayatına dönebilmektedir. Hasta, yapılan uygulamadan 10-15 gün sonra varis çorabını tamamen çıkarabilmektedir. Bu hastalığın kötü sonuçlarından korunmak için bol bol yürümek gereklidir. Ayrıca bol su içmeli, sıcak banyoları takiben bacaklara soğuk su uygulanmalı, uzun süren yolculuklarda (3 saatten fazla) varis çorabı giyilmelidir. Ancak Türkiye'de varisi olanların ancak yüzde 10'u tedavi görüyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi'nde modern tedavi yöntemleri uygulanıyor. Hastalar nasıl tedavi olunacağını bilmediği için hastaneye gelmiyor. Hastalar acı çekmeden kısa sürede varisten kurtulabilirler. Varis ihmal edilmemelidir.''

Sayfa Yükleniyor...