Veri sistemi HIV pozitifleri deşifre etti

Sağlık Bakanlığı’nın yeni veri sistemi ile HIV pozitif bireylerin deşifre olduğunu belirten Pozitif Yaşam Derneği'nden Önder Sarptürk, “Eczacı kalfası bile kişinin HIV pozitif olduğunu görüyor” dedi.

Veri sistemi HIV pozitifleri deşifre etti

Pozitif Yaşam Derneği (PYD) Genel Sekreteri Önder Sarptürk, Bakanlığı’nın yeni veri sistemi Sağlık Net ile HIV pozitif vakalarının sağlık kurumlarında ve eczanelerde deşifre olduğunu söyledi.

Sarptürk, “Deşifre olacağına herkese araba gibi plaka takalım ve plakaların üzerine de kişi eğer HIV pozitif ise ‘34 HIV 001’ yazalım” dedi. Habertürk’e konuşan ve HIV hastalarının sağlık kurumlarında zorluklarla karşılaştığını belirten Sarptürk, eczanede görev yapan kalfanın dahi hastanın kullandığı tüm ilaçları görebildiğini ve HIV hastası olduğunu anlayabildiğini dile getirdi.

"AYRIMCILIK SÜRÜYOR"
Bazı doktorların hasta HIV pozitif diye elinde ameliyat malzemesi olmadığını söyleyip o hastayı başka hastaneye havale ettiğini öne süren Sarptürk, “Çok basit bir operasyon için HIV taşıyan bir arkadaşımızın 4-5 hastane gezdiğini biliyorum” dedi.

Sarptürk, “Hastanelerde de sorunlar var. Apandisit ameliyatı olacak bir hasta eğer HIV pozitif ise doktorlar bu ameliyatı gerçekleştirip gerçekleştirmemek arasında düşünüyor. Diş hekimi HIV hastasına ‘Ben senin dişini çekmem’ diyor. Bu gidişle daha çok ayrımcılıkla karşılaşacağız” diye konuştu.

BİLİNMEYEN VAKA 60 BİN
Sarptürk, son resmi verilere göre 5 bin 225 HIV pozitif vakası olduğunu söyleyerek, “Kayıt dışı HIV hastası sayısı en az 60 bin kişi” iddiasında bulundu. Sarptürk, HIV pozitif insanların hak mahrumiyetinin önüne geçilmesi ve bu kişilerin bilgilerinin çeşitli kodlamalarla korunması gerektiğini vurguladı.

BAKANLIK: ECZACI GÖREBİLİR
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu ise HIV vakası olduğunda bu kişinin sisteme hastalık koduyla kaydedildiğini dile getirdi. Torunoğlu, “Eczacı kullanılan ilacı ve hastalığı görür, çünkü elektronik reçete sistemi var. Hastanede ise kişiye tanıyı koyan doktor kişinin bilgilerini görebilir. Herkesin hastalığını her doktor bilemez. Diğer türlü hasta söylerse başka doktorlar tanıyı öğrenebilir. Yani hastalık hasta, doktor ve eczacı üçgeninde bilinir” dedi.

Bazı doktorların HIV hastalarına karşı çekingenlik gösterdiğini belirten Torunoğlu, “Kimi doktorlar AİDS vakasına ‘öcü’ görmüş gibi davranıyor. Hâlbuki HIV ilaçları hastalığın bulaşmasını engelliyor. Hepatit B daha bulaşıcı ama doktorlar HIV’e tepki gösteriyor” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...