WBC nedir? Kan tahlilinde WBC değeri kaç olmalı? WBC yüksekliği ne anlama geliyor?

Kan tahlillerinde karşılaşan WBC değeri, beyaz kan hücreleri olan akyuvarları temsil eder. Peki, WBC değeri kaç olmalı? WBC yüksekliği neyi ifade eder?

WBC nedir? Kan tahlilinde WBC değeri kaç olmalı? WBC yüksekliği ne anlama geliyor?

Kan tahlili sonuçlarında birçok farklı isimde, hastaların karşısına çıkan değerlerin anlamları, referans değerleri merak ediliyor. Bunlardan biri de WBC. WBC değeri, vücudun savuma mekanizmasında önemli bir rol oynayan akyuvarları temsil ediyor.

Vücutta enfeksiyon ya da farklı bir hastalık varlığında vücudun birincil savunmasından sorumlu olan WBC, hızlı bir savunma hattı oluşturarak çoğunlukla hastalığın belirtileri henüz oluşmadan çoğalır ve harekete geçer.

WBC DEĞERLERİ KAÇ OLMALI?

WBC referans aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterse de genel olarak, bir mikrolitre (mcL) kanda yaklaşık 4 bin ila 10 bin mcL aralığında akyuvar hücresi bulunması normal kabul edilir.

Yenidoğanlarda WBC değerinin yaklaşık 9 bin ila 30 bin mcL aralığında, 2 yaşından küçük çocuklarda ise yaklaşık 6200 ila 17 bin mcL aralığında olması beklenir.

WBC YÜKSEKLİĞİ NEYİ İFADE EDER?

WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir.

Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazitlere bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar, kan düzeyinde WBC seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir. Ayrıca enfeksiyon dışı iltihaplanmaya yol açan, dermatit benzeri deri iltihapları, romatizmal rahatsızlıklar, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve organ kanserleri, WBC değerinin yükselmesine yol açabilir. WBC yüksekliğine neden olan diğer etkenler şu şekilde sıralanabilir:

-Gebelik,
-Anksiyete ve stres varlığı,
-Hormonal bozukluklar,
-Kullanılan ilaçlar,
-Sigara kullanımı,
-Aşırı egzersiz,
-Dalağın alınmış olması (splenektomi)
-Kronik böbrek yetmezliği,
-Lösemi,
-Miyeloproliferatif bozukluklar,
-Bağışıklık sistemi bozuklukları,
-Hemoliz olarak adlandırılan kan parçalanması hastalıkları,
-Kalp krizi.

WBC DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Nezle, grip dahil virüslerin yol açtığı hastalıklar, doğuştan kemik iliği yapımının bozuk olduğu hastalıklar, kemik iliğini işgal eden kanserler, tıp dilinde “otoimmün” olarak ifade ettiğimiz, vücudun bağışıklık sisteminin bu hücreleri ve kemik iliğini harap ettiği durumlar, şiddetli ve bakterilerin yol açtığı infeksiyonlar, ilaçlar, vücutta “infeksiyon dışı iltihap” yapan durumlar, kemik iliği yetmezlikleri (Aplastik anemi, myelodisplastik sendrom), kemoterapiler, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü, ileri derecede dalak büyüklüğü, lösemiler, romatizmal hastalıklar (Lupus, Romatoid artrit gibi), beslenme bozuklukları, vitamin eksiklikleri, radyasyon tedavisi ve verem (Tüberküloz) beyaz küre düşüklüğüne neden olur.

Sayfa Yükleniyor...