Yaşamak için fiyat komisyonunu bekliyorlar

HIV pozitifli hastalar için kullanılan ilaçlar fiyatlandırma komisyonuna takıldı. Biraz daha gecikilirse bu ilaçlar artık işe yaramaz hale gelecek ve o zaman hastaların başka hiçbir seçeneği kalmayacak.

Yaşamak için fiyat komisyonunu bekliyorlar

Ege Üniversitesi HIV/AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAUM) Müdürü Prof.Dr. Deniz Gökengin, bütün tedavi seçenekleri denenmiş, HIV pozitifli hastalara dünyada kullanılan, Türkiye’de bulunmayan ilaçları, fiyatlandırma komisyonunun toplanmaması yüzünden temin edemediklerini bildirdi. Çok ciddi kriz yaşadıklarını belirten Prof.Dr. Gökengin, "Biraz daha gecikirse bu ilaçlar artık işe yaramaz hale gelir. O zaman hastaların hiç seçenekleri kalmayacak, zaten şu anda son seçeneklerini kullanıyorlar" diye konuştu.

DHA'nın haberine göre, Prof.Dr. Deniz Gökengin, çağın illet hastalığı olarak nitelendirilen AIDS hastalığına yol açan HIV taşıyıcısı hastaların yurt dışından getirtilecek ilaçlar konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Gökengin, yaşanan sorunu şöyle dile getirdi:

"Daha önce çok sayıda ilaç kullanmış ve bu ilaçlar bir şekilde yetersiz kalmış bazı hastalarımız var. Bu hastalarımız şu anda Türkiye’de olan ilaçların tamamına neredeyse dirençliler. Bu tür hastalar için dünyada kullanımda olan ama henüz ülkemizde kullanıma girmemiş olan ilaçları belirli prosedürleri yerine getirme koşuluyla getirtebiliyoruz. Yaklaşık bir yıldır 3 hastamız bu şekilde yurtdışından ilaç getirtiyor. İlaçlar, üçer aylık periyotlar şeklinde geliyor. Zaman zaman sorunlar yaşıyorduk, ama bugüne kadar bu kadar ciddisini yaşamamıştık. Yakın zamanda üç aylık ilaç başvurumuzu yaptık ama bize sadece bir aylık ilaç gönderildi. Gerekçesi de bu ilaçların fiyatlarında bir değişiklik olduğu ve bunun için fiyatlandırma komisyonunun toplanıp karar alması gerektiği şeklindeydi. İlaçların üretici firmaları değiştiğinde ya da fiyatlarında bir değişiklik olduğunda bu işler ciddi şekilde aksıyor. Komisyon yılda iki kez toplanıyor. Eğer son toplantıyı kaçırdıysanız bir altı ay ya da belirsiz süre beklemek zorundasınız. Bizden yeniden başvuru yapmamız istendi. Hemen üç aylık ilaç için yeni başvurumuzu yaptık. Fakat üzerinden bir ay geçmesine rağmen ilaçlar gelmedi, herhangi bir haber de gelmedi. Şu anda hastaların elindeki ilaçlar tükenmek üzere, birkaç dozları kaldı sadece. Şu anda tamamen belirsizlik içindeyiz. İlaçlar gelecek mi, gelecekse ne zaman gelecek, geç gelecekse bu hastaların durumu ne olacak? Bilmiyoruz."

İLERİ DÜZELDE HASTALAR
Prof. Dr. Gökengin, İzmir’den 3 hasta için talepte bulunduklarını, Türkiye genelindeki sayıyı bilemediğini söyledi. Bu 3 hastanın zamanında ileri düzeyde AIDS aşamasına gelmiş ve ölümün kıyısından dönmüş hastalar olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Gökengin kaygılarını şöyle dile getirdi:

"Bir kere hastalar moral açısından çok zorlanacaklar, bu kesin. Sürekli, ne yapacağız diye arıyorlar. Bu ilaçların kullanılmaması demek tekrardan hastalığın alevlenmesi demek. Üstelik tedavide tek değil birkaç ilacı bir arada kullanıyoruz. Eğer bu birkaç ilacın tümü bir arada kullanılmazsa, eksik ilaçla tedavi devam ederse, virüsün bu kullanılan ilaçlara da direnç geliştirme ihtimali var. O zaman bu ilaçlar artık işe yaramaz hale gelir. HIV tedavisi asla kesintiye uğramaması gereken bir tedavi. Hele hele bütün tedavi seçeneklerini kullanmış, yitirmiş son şansını kullanan bir hastada bunun önemi birkaç misli artıyor."

FİYATLANDIRMA KOMİSYONU
Geçmişte ithal ilaçları vatandaş getirip daha sonra faturasını SGK’ya ibraz edip parasını alıyordu. Birkaç yıl önce sistem değişikliğine gidildi. Oluşturulan fiyatlandırma komisiyonu talep edilen ilaçların fiyat tespitini yapıyor. Başka ülkede daha ucuzu olup olmadığına bakıyor. Ardından ithalatı yapan aracı kurumun kar marjının uygunluğuna kadar verip onaylıyor. Ücreti SGK ödediğinden hastanın cebinden para çıkmıyor. Ancak komisyon belirli periyodlarla toplandığından, toplantının hemen ardından gelen talepler bir sonraki toplantıyı beklemek zorunda kalıyor. (dha)

Sayfa Yükleniyor...