Yaşlılara evde diş sağlığı hizmeti

Yaşlanan ve sağlık problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutarak hayatlarına devam etmelerinde evde sağlık hizmetleri çok önemli role sahip. “Evde dental bakım” da o hizmetler arasında.

Yaşlılara evde diş sağlığı hizmeti

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ortalama yaşam süresi uzuyor. Dolayısıyla ülkemizde yaşlı nüfus ve kronik hastalıklar artma eğiliminde. Yaşlandıkça problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutmak için uygulanan evde sağlık hizmetleri arasında ağız ve diş sağlığı da önemli yer tutuyor. Diş Hekimi Şener Tan, evde dental bakımın henüz yaygınlaşmamış olsa da uzun vadede çok önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını söyledi.

Tan, özellikle evden çıkamayan, yatalak veya bazı hastalıklardan dolayı hareket kabiliyetleri sınırlı olan yaşlı ve engellilerin evde dental tedavi hizmetlerini, tam teşekküllü hastane standartlarında sunma imkânı olduğunu anlattı. Tan, diş koltuğu özelliği olan taşınabilir bir diş ünitesi ile hastaları evde ziyaret ederek pek çok tedavinin yapılabildiğini söyledi.

EVDE HANGİ DİŞ TEDAVİLERİ YAPILABİLİR?

Diş Hekimi Şener Tan, evde verilebilecek diş hekimliği hizmetlerini şöyle sıraladı:
• Oral muayene.
• Diş ve diş eti enfeksiyonları için medikasyon.
• Hasta ve hasta yakınlarına oral hijyen eğitimi.
• Basit diş çekimleri.
• Diş taşı temizliği.
• Sabit restorasyan gerektirmeyen total/parsiyel protez.
• Daha önceden yapılmış olan protez ve tedavilerin kontrolleri.
• Protez vuruğunun alınması.
• Kırık tamiri ve benzeri işlemler.

Yaşlılara evde diş sağlığı hizmeti - 1

YAŞLILARIN DİŞ BAKIMI ÖZEL DİKKAT GEREKTİRİYOR

Ağız sağlığının bozulmasının yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını, bunun koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin yetersizliğine, sistemik hastalıklara, ilaç kullanımına, yanlış ve yetersiz beslenmeye ve uygun yapılmayan ağız bakımına bağlı olarak geliştiğini belirten Tan, yaşlı bireylerin ağız bakımı için 6 ayda bir kontrolden geçmesi gerektiğini söyledi. Tan, ağız bakımı iyi olmayan ve ağız dokularını etkileyen sistemik hastalığı olan yaşlılarda sürenin 1-3 ay olarak planlanabileceğini sözlerine ekledi.

YAŞLILAR AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Tan’ın yaşlılara ve evde yaşlı hastası olanlara ağız-diş sağlığı açısından önerileri ise şunlar:

- Yaşlıda dişeti mekanik kuvvetlere karşı dirençli olmadığı için, bu hastalarda yumuşak kıllardan oluşan diş fırçaları kullanılmalıdır.

- Floridli diş macunları ve ağız gargaraları kullanmaları uygun olur.

- Dişeti dokusunun kaybı sonucu oluşan dişler arası boşluklar, besin birikimine neden olacağı için, bu alanların temizliği ara yüz fırçası ve diş ipliği ile yapılmalıdır.

Yaşlılara evde diş sağlığı hizmeti - 2 Tan, diş tedavisi için gerekli aletlerin yüzde 95’ini özel çantada hastanın evine götürebildiklerini belirtti.

- Ağız bakımını gerçekleştiremeyen yatağa bağımlı hastalarda bu işlem, hasta yakınları ve yardımcı sağlık personeli tarafından yapılır.

- Yaşlıda diş kaybı fazla olduğu zaman kalan dişler sabit veya hareketli protezlerin tutuculuğunda önemli rol oynarlar. Bu yüzden, çürük dişlerin tedavisi gerekli ve önemlidir.

- Protezler yemeklerden sonra protez fırçası ile temizlenmelidir.

- Protezler gece mutlaka çıkarılmalıdır. Dişetlerinin de dinlenmeye ve havalanmaya ihtiyacı vardır. Çıkarılan protezler temizlenmeli ve soğuk su içinde tutulmalıdır. Ayrıca, protez temizleme tabletleri de protezlerin mikroplardan arınmasına yardımcı olur.

Sayfa Yükleniyor...