Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlike: İshal

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, artan hava sıcaklıkları özellikle çocukları tehdit eden ishale yol açan mikroorganizmaların daha hızlı üremesine neden oluyor.

Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlike: İshal

Yaz aylarının gelmesiyle artan hava sıcaklıkları çeşitli sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Bunlardan en çok rastlanılanlarından birisi de akut ishal... Akut ishal tüm dünyada akut solunum enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığı olmakla birlikte özellikle anne sütünün kesildiği dönemlerde çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ebru Tuğrul Sarıbeyoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"İshale neden olan birçok organizma dışkı ve ağız yoluyla bulaşır. Yine yaz aylarında rastlanan bir diğer durum da çoğu kez koli basilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu ishal, kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşur. Yine bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile alınan bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür."

Sarıbeyoğlu, "içme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Dışarıda uzun süre bekleyen yiyecekler alınmaması ve ambalajlı ürünlerin alınmasına gayret gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca, açıkta satılan dondurmalar özellikle çocuklar için ishal olma tehlikesini artıran bir etken." diye konuştu.

ELLER DÜZENLİ OLARAK YIKANMALI
İshalden korunmanın en etkili yolunun ise ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en önemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır. Bu nedenle özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir. İyi pişirilmemiş et ve tavuk ürünlerinden kaçınılmalıdır. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gereçleri temiz tutulmalıdır. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

UZUN SÜRE AÇIKTA KALAN GIDALAR KUSMAYA NEDEN OLABİLİR
Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat edilmelidir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyecekler de sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir.

Korunmak için yukarıda belirtilen genel önlemlere ilave olarak içeceklere katılan buzların da temiz sulardan hazırlanmış olduğundan emin olunmalı, bundan emin olunamıyorsa kapalı şişelerde saklanarak soğutulan sıvılardan tüketmek gereklidir.

TEDAVİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
İshal tedavisi hastalığın şiddetine göre değişir. Hafif ishalde, kusma varsa, çocuk günde iki-üç kere tuvalete gidiyorsa sadece takip yeterli olabilmektedir. Virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçebilir. Bu tür ishaller, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir. Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan, günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurulmalıdır. İshali günde 5-10 kezi bulan, yeterli miktarda ağızdan beslenemeyen çocuklarda kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması gerekebilir. Eğer kanlı ishal gibi mikrobik ishal söz konusuysa antibiyotik tedavisine başlamak gerekebilir


Sayfa Yükleniyor...