Yaz geçerken varisleriniz kalıcı olmasın

Yaz aylarında gün yüzüne çıkan varis, estetik problemi olarak görülürken, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorununa dönüşebilir.

Yaz geçerken varisleriniz kalıcı olmasın

Kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülen varisin, en sık rastlanan damar hastalıklarından biri olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, varis ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

GÜNEŞ ALTINDA DEĞİL DENİZDE VAKİT GEÇİRİN
“Varis şikayeti olanlar için en zor dönemler yaz mevsimidir. Bu aylar, hem sıcaklık hem de tatil sezonları olması nedenleri ile özellikle varisleri olan kişileri rahatsız eder. Varisler için genellikle bu aylarda çare aranarak daha sık doktora başvurmak gerekmektedir. Yaz aylarında güneş ışınları cildin üst tabakalarını zayıflatır, cildin nemini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu iki etki cildin elastikliğini azaltarak, alt tabakadaki venlerin hareket kabiliyeti engellemektedir. Böylece venlerdeki kan akışı yavaşlamakta ve göllenme oluşmaktadır. Bunların yanı sıra yüksek ısıya maruz kalan kan damarları genişlemekte, venlerin içindeki kapakçıkların daha fazla stres altında kalmasına sebep olmaktadır Sonuçta varisler ve örümcek ağı tarzında kılcal damarlar belirgin hale gelmektedir.

VARİS TEDAVİSİ İÇİN EN İDEAL ZAMAN SONBAHAR VE KIŞ 
Yaz aylarının sonuna gelirken, varisleri olanlar için rahatlama dönemi başlamaktadır. Ancak tekrar yaz ayı geldiğinde varisler kartopu gibi artacak, büyüyecektir. Bu nedenle sonbahar ve kış ayları varisler için çare aranması gereken dönemlerdir. Varis tedavisi için uygulanan tüm işlemler sonrasında belli bir süre kompresyon bandajları ve varis çorapları kullanmak gerekmektedir. Ayrıca yapılan küçük cerrahi kesilerin ya da “skleroterapi” işlemleri sırasında oluşan küçük morlukların iyileşmesi için en az 6 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle yaz aylarında varis tedavisi konfor açısından çok zordur. Gündelik yaşantımızda kesinti ve güçlükler yaşamamak için varis tedavisinin yapılması için en ideal zamanlama sonbahar ve kış mevsimleridir.

YAZ AYLARINDA VARİSTEN KORUYAN 7 ÖNERİ
-
Yüksek koruma faktörü içeren güneş kremleri kullanılmalıdır.
- Uzun süre güneş altında kalmayı gerektiren durumlarda uygun giysiler ile bacaklar güneşten korunmalıdır.
- Özellikle serinletici türden egzersizler seçilmelidir. Yüzme va akşam serinliğinde yapılan yürüyüşler son derece faydalıdır.
- Topuklu ayakkabılar yerine spor ayakkabı ya da rahat sandaletler tercih edilmelidir. Böylece bacak adalelerinin kanı pompalayıcı etkisi artar.
- Bol su içilmelidir. Su cildin kaybettiği nemi karşılayabilmesi için çok önemlidir. Ayrıca ciltte biriken toksik maddelerin uzaklaşmasını kolaylaştırır, elastik yapıyı korumaktadır.
- Antioksidan özellik taşıyan “Diosmin” ve “Hesperidin” içeren turunçgiller, baklagiller ve diğer yeşil sebzelerde bol miktarda tüketilmelidir. Bunun için bir beslenme ve diyet uzmanından destek alınabilir.
- Oluşan varisler için en kolay tedavinin erken yapılan tedavi olduğu unutulmamalıdır.

Sayfa Yükleniyor...