Yazın çocukları bekleyen tehlike

Sıcak havalarda çocuklarda görülen rahatsızlıkların başında ishal geliyor. Akut ishal tüm dünyada akut solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığı.

Yazın çocukları bekleyen tehlike



Özellikle anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkın oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ebru Tuğrul Sarıbeyoğlu ishal sebepleri ve korunma yöntemleri ile ilgili soruları yanıtladı:

NASIL BULAŞIYOR?

İshale neden olan birçok mikroorganizma dışkı-ağız yolu ile bulaşır. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durum da çoğu kez koli basilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu ishal, kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşur.

Yine bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile alınan bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için, içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Açıkta satılan dondurma özellikle çocuklar için büyük tehlike içerir. Onun yerine ambalajlı, uygun koşullarda saklanmış ve nakledilmiş dondurmaların kullanılması gerekir.

İshalden korunmanın en etkili yolunun ise ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en önemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır. Bu nedenle özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir.

İyi pişirilmemiş et ve tavuk ürünlerinden kaçınılmalıdır. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gereçleri temiz tutulmalıdır. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere de dikkat edilmelidir.  Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyecekler de sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi kendisini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterir.

Korunmak için yukarıda belirtilen genel önlemlere ilave olarak içeceklere katılan buzların da temiz sulardan hazırlanmış olduğundan emin olunmalı, bundan emin olunamıyorsa kapalı şişelerde saklanarak soğutulan sıvılardan tüketmek gereklidir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İshal tedavisi hastalığın şiddetine göre değişir. Hafif ishalde, kusma varsa, çocuk günde iki-üç kere tuvalete gidiyorsa sadece takip yeterli olabilmektedir. Virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçebilir. Bu tür ishaller, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir.

Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan, günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurulmalıdır. İshali günde 5-10 kezi bulan, yeterli miktarda ağızdan beslenemeyen çocuklarda kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması gerekebilir.

Eğer kanlı ishal gibi mikrobik ishal söz konusuysa antibiyotik tedavisine başlamak gerekebilir.

Sayfa Yükleniyor...