Yeni yıla mide krampıyla başlamayın!

Yeni yıla baş ağrısı ve mide kramplarıyla uyanmak istemiyorsanız, yılbaşı sofranızı sağlıklı ve keyifli bir mönüyle donatabilirsiniz.

Yeni yıla mide krampıyla başlamayın!

Yılbaşı gecesinin en keyifli bölümü kuşkusuz yemekler, mezeler, tatlılar ve kuru yemişlerle donatılan sofralar. Ancak çoğu zaman yılbaşı sofralarını biraz abartır, ertesi gün de perişan bir halde yeni yıla uyanırız. Bazen bilinçsizce alınan alkol, bazen abartılı şekilde yenen yemekler sonucu ertesi gün baş ağrısıyla ya da mide kramplarıyla güne başlarız.

Oysa Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengi Çetiner, küçük ama etkili önlemlerle hem sağlıklı hem de keyifli bir yılbaşı sofrası hazırlamanın mümkün olduğunu söylüyor. Çetiner, sağlıklı ve keyifli bir yılbaşı sofrası kurmanın püf noktalarını şöyle anlatıyor:

YEMEK ÖNCESİ EKMEK-PEYNİR YENEBİLİR
“Akşam yemeği öncesinde; 1 dilim ekmek ve 1 dilim beyaz peynir veya 10 adet badem/fındık gibi hafif atıştırmalıklar yapmanız sizi uzun süre tok tutacaktır. Ana yemek olarak ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş hindi, tavuk veya balık yenebilir. Yılbaşı akşamlarının özel yemeği olan hindi, doymuş yağ içeriği ve içerdiği düşük kalori bakımından iyi bir et grubu tercihi olabilir. Yardımcı yemeklerden kestaneli pilav, makarna ve dolma gibi kan şekerini hızla arttıran ve karbonhidrat değeri yüksek besinleri tercih etmek yerine, sebze ağırlıklı mezelerle salata daha doğru bir seçim olacaktır.

HAMUR TATLISI PİŞMAN EDER!
Hamur işi ve tatlılar akşam yemeği sonrası huzursuzluk ve pişmanlık yaratabilir. Bunu önlemenin en kolay yolu ise ağır tatlılar yerine sütlü tatlı veya dondurma ile servis edebileceğiniz hafif meyve tatlılarını seçmektir. Yüksek sodyum içermelerinden dolayı içkinin yanında tüketilen kuruyemişler pek masum değildir. 100 gr fıstık, badem, fındık ve çam fıstığının her biri yaklaşık 600 kaloridir. Gece boyunca çerez tüketiminize dikkat ederseniz fazla kalori almaktan kaçınmış olursunuz.

ALKOLÜN YANINDA BOL SU İÇİN
Bilinçsizce içilen alkol kilo aldırır. Vücuda 1 gr alkol alımı, 10 ml suyun atılmasına neden olan diüretik etki yaratacağı için gece boyunca alkol yanında bol su içmelisiniz. Alkol, tok karnına ve yavaş içilmelidir. Aksi takdirde metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur ve bu durum uyku merkezini uyarır. Yeni yılın ilk gününde şişkinlik ve baş ağrısı yaşamak istemiyorsanız az kalorili alkollü içeceği tercih edebilirsiniz. Unutmayın; içkinin miktarı ve kalitesi de son derece önemlidir, bu nedenle bir saat içerisinde bir kadeh içkiden fazla tüketmeyin.

EN MASUMU ŞARAP
Yeni yıl kutlamalarının klasik içkisi şüphesiz ki şampanya. Düşük kalori içerir; yalnız köpüklü oluşu kana daha hızlı karışmasına ve mide yanmasına neden olur. Yeni yıl gecesi için tercih edilebilecek en masum içkinin şarap olduğunu söyleyebiliriz. İçerdiği antioksidan ve düşük kalorili olması sebebiyle kırmızı şarap doğru seçim olabilir. Votka ise maya içermemesinden ötürü alkollü içecekler arasında masum sayılabilir. Ancak meyve suyu ile tüketildiğinde kalori miktarı artar. Damıtılma yöntemi ile elde edilen ve votka gibi maya içermeyen, tercihen balığın yanında tüketilen diğer alkollü içecek ise rakıdır. Rakı içiminde dikkat edeceğiniz en önemli husus, su miktarının rakı miktarından fazla olmasıdır."

ETLERİN KALORİ TABLOSU
Yılbaşı sofrasını, et grubu yiyeceklerin kalorilerini bilerek hazırlamakta fayda var. İşte 100 gram et grubunun kalori miktarı:
• Hindi eti 160 kalori.
• Tavuk eti 215 kalori.
• Dana eti (orta yağlı) 190 kalori.
• Koyun eti (orta yağlı) 263 kalori.
• Biftek 156 kalori.
• Kuzu eti 263 kalori.
• Somon 171 kalori.
• Karides 91 kalori.
• Istakoz 91 kalori.
• Havyar 262 kalori.

İÇKİLERİN KALORİ TABLOSU
100 ml miktarındaki alkollü içeceklerin kalorisi ise şöyle:
• Bira 45 kalori.
• Kırmızı şarap 90 kalori.
• Beyaz şarap 75 kalori.
• Rakı 352 kalori.
• Cin 332 kalori.
• Votka 281 kalori.
• Viski 400 kalori.

Sayfa Yükleniyor...