İlişkili Haberler

Evde yapılacak hazırlıklar için gıda güvenliğinin alışveriş sırasında başladığını belirten ve önceliğin her zaman ambalajlı ürünlerden yana olması gerektiğini ifade eden Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner şu bilgi verdi:

“Ambalaj, satın aldığınız ürünü her türlü dışarıdan gelecek risklere karşı koruyan bir kalkandır. Aynı zamanda ambalajlı ürünler, herhangi bir risk ortaya çıkması durumunda sorumlusuna kolayca ulaşılabilecek ürün anlamını taşır. Ancak ürünün sadece ambalajlı olması yeterli değildir, ürün etiketlerinin de çok iyi okunması gerekir. Ambalaj üzerinde yer alan tavsiye edilen tüketim tarihi, saklama sıcaklığı, içerik gibi bilgiler ile bakanlık tarafından izinli olup olmadığı da kontrol edilmeli ve kayıt dışı olduğu düşünülen ürünler asla satın alınmamalıdır. Aynı şekilde ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve koruyuculuğunu yitirmiş ürünler de risk faktörü oluşturduğundan uzak durulmalıdır.

TAVUK VE HİNDİ ALIRKEN…

Et, tavuk ve hindi alışverişinde, taze etlerin renginde görülen solma ve koyulaşma tek başına bir bozulma veya bayatlama göstergesi değildir. Ancak, bununla beraber kokuda değişiklik ve yapışkanlaşma hissediliyorsa o ürün kesinlikle alınmamalıdır. Kuruyemiş alışverişinde de ambalajlı kuruyemişler tercih edilmeli ve kısa sürede tüketilecek miktarlarda alınmalıdır. Yağ oranları yüksek olan kuruyemişler hava, sıcaklık ve neme duyarlı olduğundan tatlarındaki bozulmayı önlemek için paketli kuruyemiş alınması bu riski ortadan kaldırır.

BOZUK GIDALARLA BOZUK OLMAYANLARI AYNI ORTAMDA TUTMAYIN

Hazırlık aşamasında da hijyen kurallarına uyulması, çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyeceklerin birbirinden ayrı tutulması sağlık açısından istenmeyen riskleri ortadan kaldırır. Gıda zehirlenmelerinin en önde gelen nedenlerinden biri de, bozuk bir gıda ile bozuk olmayan gıdanın aynı ortamda bulunması veya bıçak, kesme tahtası gibi hazırlama aletlerinin ortak kullanılmasıdır. Pişirilen yemekler, oda sıcaklığında en fazla iki saat kalmalıdır. Yemeğin bu sürede tüketilmeyeceği öngörülüyorsa, mutlaka 2 saatten önce buzdolabına kaldırılması gereklidir.

Samim Saner
Samim Saner

YILBAŞI GECESİNİ DIŞARIDA GECİRECEKSENİZ…

Yılbaşını dışarıda geçirmek isteyen tüketicilerimiz de restoran seçiminde titiz davranarak hijyenik olmayan yerlerden uzak durmalıdır. Gıda güvenliğinde en temel kural sıcak servis yapılacak ürünlerin sıcakta, soğuk servis yapılacak ürünlerin ise soğukta tutulması gerekliliğidir. Gıda güvenliği bakımından kurallara uymayan işletmeler tüketiciler tarafından bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır. Tüketicilerin konuya göstereceği hassasiyet ve talepler sayesinde, gıda güvenliğinin sağlanması garanti edilmiş olur.”