Yerli yapay diş köküne ABD'den onay

Medikal sektöründe faaliyet gösteren Türk implant firması, Kocaeli'de ürettiği yüzde 100 yerli yapay diş kökleri için ABD'nin gıda, ilaç ve tıbbi cihaz alanındaki yetkili kurumu FDA'dan onay aldı.

Yerli yapay diş köküne ABD'den onay

Türk medikal firması DTI İmplant, 'de ürettiği yüzde 100 yerli yapay diş köklerini ABD'ye ihraç etmeye hazırlanıyor.

Kocaeli'deki Marmara Teknokent'te (MARTEK) faaliyet gösteren DTI İmplant, TÜBİTAK ile yaptığı iş birliğiyle ürettiği kuru "SLA Active yüzey" yerli implantlar için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) onay aldı.

DTI İmplant, bu onayın ardından diş implant pazarı 1 milyar doları aşan ABD'ye ihracat yapma imkanına sahip oldu.

MARTEK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Okur, bölgenin, firmaların Ar-Ge çalışmalarını hayata geçirebilme konusunda en iyi ortamı sağlamak için 1999'da Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu söyledi.

Yaklaşık 150 firmanın faaliyet gösterdiği bölgenin doluluk oranının yüzde 40 olduğu bilgisini veren Okur, burada yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesine yönelik projelere ciddi teşvikler ve altyapı sağlandığını ifade etti.

Firmanın ürettiği yerli diş implantları için FDA'dan onay aldığını aktaran Okur, "Bu belge birçok tıbbi ürünün ülkeye giriş iznini veren bir belgedir. ABD'de sadece FDA onaylı tıbbi cihazlar kullanılabiliyor. Dünyada birçok ülkenin de referans aldığı FDA onayı, MARTEK'te faaliyet gösteren DTİ İmplant'ın ABD'ye ihracatının önünü açtı" diye konuştu.

Yerli yapay diş köküne ABD'den onay - 1

"BU TEKNOLOJİYE DÜNYADA SADECE BİZ SAHİBİZ"

DTI İmplant Genel Müdürü Dr. Talat Buğur da MARTEK'teki fabrikalarında kuru yüzeyli yapay diş kökü ürettiklerini belirtti.

Yılda 100 bin adedin üzerinde implant ürettiklerini ve bunun yüzde 25'ini 23 ülkeye ihraç ettiklerini söyleyen Buğur, 21 Aralık 2017'de Borsa İstanbul'daki gong töreninin ardından imzalanan anlaşmayla Türkiye Varlık Fonu tarafından risk sermayesi bünyesinde desteklenecek ilk firma olduklarını bildirdi.

Buğur, kuru SLA Active yüzeyin dünyada sadece kendilerinin sahip bulunduğu bir teknoloji olduğuna dikkati çekerek, "Ürettiğimiz implantların yüzey özelliklerini TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü ile yürüttüğümüz bilimsel çalışmalar sonucunda elde ettik. İmplantların kemikle birleşmesini çok daha kısa bir sürede sağlıyoruz. Raf ömrünü kısaltmadan bu teknolojiye dünyada bir tek biz sahibiz. Bu teknoloji sayesinde hastalar çok daha kısa bir sürede protezlerine sahip oluyorlar" diye konuştu.

VİDEO: SAHTE İMPLANT NASIL ANLAŞILIR?

Sayfa Yükleniyor...