Yılda 16 milyon kadın erken yaşta anne oluyor

Dünyada her yıl 18 yaş altı 16 milyon genç kadının doğum yaptığı ve 3,2 milyon ergen kadının gebeliğinin güvenli olmayan düşükle sonuçlandığı belirtildi.

Yılda 16 milyon kadın erken yaşta anne oluyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1987'den bu yana Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından 11 Temmuz'un Dünya Nüfus Günü olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu yılki temanın "Ergen gebelik" seçildiğini ifade eden Özcebe, çok genç yaşta yaşanan gebeliklerin hem psikolojik hem de fiziken sakıncalı sonuçlar oluşturabileceğini belirtti.

"Anne ve bebek sağlığını daha da iyileştirmek için ergenlik gebeliklerinin önlenmesi gerektiğini" ifade eden Özcebe, bunun için toplumlarda farkındalığı artıracak etkinliklerin yapılması, ergenlik dönemi gebeliklerinin sık görüldüğü bölgelerde bilinçlendirici faaliyetlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Özcebe, ergenlik dönemi gebelik sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Dünyada her yıl 18 yaş altı 16 milyon genç doğum yapmakta ve 3,2 milyon ise güvenli olmayan düşük ile sonuçlanmaktadır" dedi.

Ergenlik döneminde evlilik ve doğumların en sık gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü dile getiren Özcebe, "Dünyada gelişmekte olan ülkelerde her 100 genç kızdan 19'u 18 yaşından önce, 3 genç kız ise 15 yaşından küçük doğum yapıyor" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerde gebe kadınların yüzde doksanının evli olduğunu belirten Özcebe, şunları kaydetti: "Bu kadınların büyük çoğunluğu isteği dışında gebe kalmıştır. Bunun sebebi sıklıkla ayrımcılık, hakların ihlali, yetersiz eğitim ve cinsel baskıdır. Ülkemizde de ergenlik döneminde olan evliliklerin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna ilişkin bulgular bulunmaktadır.

Sayfa Yükleniyor...