Yılda 500 bin kadın bu hastalığa yakalanıyor

Her yıl dünyada 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve 250 bini yaşamını yitiriyor.

Yılda 500 bin kadın bu hastalığa yakalanıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve 250 bin kadının da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Hastalığın, kadınların kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada geldiğini belirten Özçelik, hastalığın tek nedeninin Human Papilloma Virus (HPV) olduğunu belirtti. Bu öldürücü virüsten korunmanın ve kanseri gelişmeden önce tespit edebilmenin HPV aşıları ve Pap Smear testi ile mümkün olduğunu ifade eden Özçelik, rahim ağzı kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlattı. 

Hastalıktan korunma yollarının önemine vurgu yapan Özçelik, şunları kaydetti: "Rahim ağzı kanserine yüzde 99 oranında sebep olan HPV virüsüne karşı önlem alıp, erken tanı imkanını yakalamak için PAP Smear testinin yapılması oldukça önemlidir. Rahim ağzını örten hücrelerdeki, kanser öncesi ve kanser ile ilgili değişiklikleri yakalamada son derece faydalı bir testtir. PAP Smear testi ile kanser öncesi hücre değişiklikleri tespit edilip gereken müdahaleler yapılıp tedavi edilerek rahim ağzı kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azaltılmasında ciddi bir başarı sağlanabiliyor. Mevcut aşılar rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70 kadarını önlediğinden, aşı yaptıranların PAP Smear taramalarına da devam etmesi önemli. Bu nedenle bütün kadınlar her yıl düzenli jinekolojik muayeneleri sırasında, işlemi son derece basit olan PAP Smear testini yaptırmaya özen göstermelidir."

KANSER GELİŞMEMESİ İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇOK ÖNEMLİ
Toplumdan topluma sıklığı değişmekle birlikte, cinsel yaşamı olan kadınların yüzde 5 ile yüzde 40'ının genital organlarında HPV olduğuna dikkati çeken Özçelik, "Başka bir açıdan bakıldığında kadınların yaşam boyunca HPV ile temas etme olasılığı yüzde 50'dir. Ancak HPV ile temas her zaman kansere neden olmaz. Kansere dönüşmesi için HPV dışında diğer başka faktörler de gerekir. Bağışıklık sistemi de çoğu zaman bu virüsü yenebilecek bir güce sahiptir. Ancak bağışıklık sisteminin güçlü olmadığı durumlarda, HPV rahim ağzında, kanser öncesi lezyonların oluşumunu tetikler" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...