Yoga diz eklemlerini nasıl etkiler?

Hintli ortopedi cerrahı Ashok Rajagopal, yoganın dizler için tehlikeli olduğunu söyledi. Yoga Üstadı Akif Manaf ise bu tespite tepki gösterdi.

Yoga diz eklemlerini nasıl etkiler?

Hindistan’daki Medanta, The Medcity Hastanesi'nde bulunan Kemik ve Eklem Enstitüsü’nün başkanı Ashok Rajagopal, 'vajrasana' gibi bazı yoga duruşlarının diz eklemine zarar verebileceği ve tüm dizin değişimini gerekli kılabileceği uyarısında bulundu.

Rajagopal birçok yoga gurusunun acı çekmeleri nedeniyle dizlerinden ameliyat olduklarını söyledi.

Rajagopal’ın uyarıları milyarlarca dolarlık bir sektör haline gelmiş yogaya meydan okur nitelikte. Zira ABD, yogaya her yıl milyarlarca dolar para harcıyor. 15 milyon ABD vatandaşları düzenli olarak yoga yapıyor.

Yoga uygulayıcılarında görülen diz acıları ve hastalıklarından mustarip birçok hastayla karşılaştığını belirten Rajagopal, yoganın ayak eklemlerine zarar verebileceği ve arterite yol açabileceğini söyledi. Rajagopal, “Birçok yoga gurusu bu aşırı yıpranma nedeniyle bizde diz değiştirme ameliyatları oldu” şeklinde konuştu.

RAJAGOPAL: YOGA DİZ EKLEMLERİNİ YIPRATIR
Rajagopal, 'vajrasana' gibi yoga hareketleri yapıldığı zaman dizin sık sık gerilmesi ve eğilmesi gerektiğini, bunun da dizleri yerinden çıkardığını açıkladı. Rajagopal şöyle dedi: “Derin esnetmeler yapıldığı zaman kıkırdak baskı altında kalır, bu yüzden diz eklemleri yıpranır ve sonunda diz arteriti ortaya çıkar.”

Yoga Academy’nin kurucusu ve Yoga Üstadı Akif Manaf ise Ortopedik Cerrah Dr. Ashok Rajgopal’ın yoganın eklem sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili bu tespitlerine tepki gösterdi.

Manaf, yoga gurusu olarak bahsedilen kişilerin gerçek yoga üstatları değil, Hinduizm rahipleri olduğunu ileri sürdü ve şöyle devam etti:

“Orijinal yoga sisteminin Hinduizm başta olmak üzere hiçbir dini sistem ile ilgisi bulunmamaktadır. Hindistan da sözü edilen aşramlarda gerçek yoga öğretilmemektedir. Yoga adı altındaki dini ayinlerde sabahtan akşama kadar sadece oturarak zikir yapılmaktadır. Hinduizm inançlarına göre Tanrılarına sundukları yemekleri yemek de onlar için bir ibadet şeklidir. Bu aşramlarda herkes tüm gün sadece yemek yiyip, ayin yapmaktadır. Bu kişiler yoga tekniklerini uygulamadıkları için sadece diz değil, hareket etmeyen tüm yaşlıların yaşadığı her tür problemini yaşamaktadırlar.”

MANAF: GERÇEK YOGA TEKNİNKLERİ HİÇ BİR EKLEM SORUNU YARATMAZ
“Gerçek yoga tekniklerini uygulayan kişiler hiçbir eklem, omurga ve herhangi bir sağlık problemi yaşamamaktadır“ diyen Manaf, yoganın vücut sağlığı üzerindeki etkileri hakkında ise şunları söyledi:

“Orijinal yoga sistemi, 8 basamaklı bir sistemdir. Bu sistem bir bütün olarak uygulanmalıdır. Üçüncü basamak ‘asana’ olarak adlandırılır. Sanskritçe ‘asana’ sözcüğü duruş demektir. Asana uygulamasının amacı kemikleri güçlendirmek, kaslara güç ve esneklik kazandırmak, iç organları sağlam ve aktif tutmak, kan dolaşımını dengelemek, metobolizmayı hızlandırmak, kilo dengesini korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sinir sistemini sakinleştirmek, sindirim sistemini aktifleştirmek, zihni güçlendirmek, beyni tam kapasitesinde çalıştırmak, vücudu kapsayan biyomanyetik alanı güçlendirmek ve bedenin biyoenerji akımlarını uyumlu bir şekilde çalıştırmaktadır.”

Sayfa Yükleniyor...