Yoğun bakım eğitiminde sorun yaşanıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl çıkarılan 'Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Yönetmeliği'nde yürütmenin durdurulması sonucu, Türkiye'de yoğun bakım yan dal uzmanlık eğitimi verilemiyor.

Yoğun bakım eğitiminde sorun yaşanıyor

Uzmanlar, yoğun bakımlarda hizmet kalitesinin artırılabilmesi için en kısa süre içinde uzmanlık eğitiminin önünün açılması gerektiğini belirtiyor.

Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği üyesi ve Hacettepe Üniversitesi (Hü) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Yorgancı, yoğun bakımın, Türkiye'de ve dünyada her geçen gün öneminin ve ihtiyaç alanının arttan bir bilim dalı olduğunu söyledi.

Eskiye oranla daha çok yoğun bakım hastası olduğuna dikkat çeken Yorgancı, bu oran gelecekte daha fazla artacağı için uzman, yatak ve teknik imkanların artırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de yoğun bakım bilim dalının henüz gelişme aşamasında olduğunu ifade eden Yorgancı, '' Bakanlığı tarafından ülkemizde yoğun bakımcının tanımı ve eğitim programı tamamen oluşturulmuş değil. Bu nedenle Türkiye'de ciddi bir yoğun bakımcı açığı bulunmaktadır'' dedi.

Yorgancı, fizik olanakları açısından da Sağlık Bakanlığı'nın önemli çabaları olduğunu vurgulayarak, yoğun bakımın Bakanlığın da gündeminde yer aldığını söyledi. Bu konuda henüz yoğun bakımcının da, Türkiye'deki yoğun bakım imkanlarının da ve yoğun bakım ünitelerinde verilen hizmet kalitesinin de ''çok iyi olduğunun söylenemeyeceğini'' ifade eden Yorgancı, ''Türkiye'de bu alandaki en büyük sorun, yoğun bakım uzmanı sayısının yetersizliğidir'' diye konuştu.

Yorgancı, yoğun bakım uzmanlığının şu an mevcut olan yasa ile birlikte bir üst ihtisas olarak çıktığına, ancak mahkemeye intikal ettiği için eğitimlerin

verilemediğine dikkati çekerek, ''Mahkeme süreci çözümlendiğinde yoğun bakım uzmanı yetiştirilecek ve Türkiye'nin her yerine yoğun bakım uzmanları gidecek, oradaki standartları sağlamış olacak” dedi.

YOĞUN BAKIM UZMANI SAYISI, 150'DEN 2 BİN ÜZERİNE ÇIKMALI
Prof. Dr. Yorgancı, Türkiye genelinde şu anda yaklaşık 150 yoğun bakım sorumlu uzmanı bulunduğunu, ancak bu sayının kesinlikle ihtiyacın çok altında olduğunu belirterek, ''Kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek için yoğun bakım uzman sayısı 2 binin üzerine çıkmalı'' dedi.

Türkiye'de aktif çalışan yoğun bakım yatağının 4 bin 183 adet olduğunu ifade eden Yorgancı, ''Tüm yoğun bakım yatak sayısı 7 bin 300. Olması gereken yatak sayısı ise 30 bin. Bu sayı, yoğun bakım gerektiren hasta sayısı göz önüne alınarak belirlenmiş. 3. basamak yoğun bakımların hemen tamamı üniversite ve eğitim hastanelerinde bulunuyor'' diye konuştu.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Kaya da yoğun bakım konusundaki sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de derneklerin ciddi hazırlıklar yaptığını, standartların belirlenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nda yürütülen toplantılara dernek temcilerinin de katıldığını, fikir ve önerilerini sunduklarını belirten Kaya, ''Bu toplantıda, 'bir yoğun bakım ünitesi nasıl olmalıdır, burada hangi cihazlar ve hangi personel bulunmalıdır?' gibi standartlar oluşturuluyor. Biz de katkıda bulunuyoruz'' diye konuştu.

STANDARTLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kaya, yoğun bakım ünitelerinin hastanenin yatak kapasitesine göre belli oranda yoğun bakım yatağının bulunmasının zorunlu olduğunu söyledi. Yoğun bakımın 1., 2. ve 3. olarak derecelendirildiğini anlatan Kaya, şöyle devam etti:

''En üst yoğun bakımın, her türlü teknik donanıma sahip olması gerekiyor. Örneğin, her yatakta mekanik ventilatör ve monitör bulunması isteniyor. Her türlü müdahaleye uygun teknik donanın mevcut olması gerekiyor. Oradaki yoğun bakım uzmanı ve sorumlu doktorun 24 saat bulunması zorunlu tutuluyor. Yatak ve hasta sayısına göre hemşire oranları bulunuyor. Hastanın sağlık durumuna göre iki ya da her yatak başına bir hemşire bulundurulması gibi standartlar aranıyor. Bu standartlar, şu ada da uygulanıyor, ancak yürütülen çalışma ile daha detayları palanlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...