Yoğurt ve lifli gıdalar akciğer kanseri riskini azaltabilir (Araştırma)

ABD, Avrupa ve Asya'dan 1,4 milyon yetişkinin sağlık verilerinin taranmasıyla yapılan araştırma, yoğurt ve lif oranı yüksek yiyecekler tüketmenin akciğer kanserine yakalanma riskini azaltılabileceğini gösterdi.

Yoğurtta katkı maddesi tartışması bitmiyor.jpg

ABD'nin Tennessee eyaletinde bulunan Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezinden uzmanların yürüttüğü araştırmada, katılımcıların yoğurt ve lifli gıda tüketimleri ile sağlık durumları arasındaki ilişki incelendi. Araştırmada, her gün yoğurt ve yüksek lifli gıda tüketenlerde bu besinlerden hiç tüketmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 33 daha az olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmada, günde bir kase yoğurt tüketenlerin, hiç tüketmeyenlere kıyasla akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 20 azaldığı tespit edildi.

SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİNE KARŞI DA KORUYUCU ÖZELLİĞİ VAR

Araştırmanın yazarlarından Xiao-Ou Shu, çalışmalarının ABD 2015-2020 Beslenme Kılavuzu'nda yer alan yüksek lifli ve yoğurttan zengin beslenme tavsiyesini desteklediğini belirtti.

Lif oranı yüksek besinler ve yoğurdun, kalp-damar hastalıkları ve sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu özelliği olduğu daha önceki çalışmalarda tespit edilmişti.

Araştırmanın sonuçları "JAMA Oncology" dergisinde yayımlandı.

VİDEO: YAPAY ZEKA AKCİĞER KANSERİNİ TEŞHİS EDİYOR (22.05.2019)

Sayfa Yükleniyor...