Yumurta ne kadar pişirilmeli?

Protein deposu olan yumurtanın sağlığa önemli katkıları var. Ancak besin değerini kaybetmeden yararlanabilmek için doğru yöntemle ve doğru sürede pişirilmesi gerekiyor.

Yumurta ne kadar pişirilmeli?

Türk mutfağının sevilen gıdaları arasındaki yumurta doğru yöntemlerle pişirilmediği zaman besin değeri eksik kalıyor.

Bu nedenle pişirme yönteminin doğru uygulanması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yumurtanın neden bu kadar değerli bir besin maddesi olduğunu şöyle anlattı: “Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir. B vitamininden de zengindir ki; bu da saç tırnak, beyin ve cilt için çok değerlidir."

"EN YÜKSEK BESİN DEĞERİ İÇİN YUMURTAYI BÖYLE PİŞİRİN"

Ancak birçok besinde olduğu gibi pişirme tekniğinin yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkilediğini dile getiren Sayın, "Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.

“RAFADAN VEYA KAYISI OLMASIN”

“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Yumurta ne kadar pişirilmeli? - 1

YUMURTA SARISININ ETRAFINDAKİ YEŞİL-GRİ HALKAYA DİKKAT

Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercih olduğunu dile getiren Sayın, bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri şöyle aktardı: "10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında ’demir sülfür halkası’ olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders/iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar. Yumurta bunu önlemeye yardımcıdır. Yeterince pişmiş fakat gri halka oluşmamış yumurta tabi ki.” 

İŞTE YUMURTANIN İDEAL TÜKETİM ŞEKLİ

Yumurtanın doğru tüketimine de değinen Sayın, “Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dakikada yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir dahaki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir” dedi.

Sayfa Yükleniyor...