"Yumurtalık nakli tedavi seçeneği olabilir"

Fonksiyonel yumurtalık nakli ile ilgili çalışmaların, özellikle kanser tedavisi gören genç kadınların doğurganlığı açısından önem taşıdığını belirten Endokrinolog Prof. Yıldız, “Hayvan çalışmaları, bu metodun yakın gelecekte insanlarda bir tedavi seçeneği olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir” dedi.

"Yumurtalık nakli tedavi seçeneği olabilir"

18. Avrupa Endokrinoloji Kongresi (ECE 2016) Münih’de devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinden 3200’ün üzerinde hormon hastalıkları uzmanının katıldığı kongrede, hormonlar, metabolizma ve kanser ilişkisi ön plana çıkıyor.

Kongrenin başkanı Prof. Dr. Ilpo Huhtaniemi, meme, prostat ve tiroid kanseri başta olmak üzere çoğu endokrin kanserinin çok yaygın olduğunu, obezitenin ise kanserin altında yatan önemli bir endokrin bileşeni bulunduğuna dikkat çekti.

Prof. Huhtaniemi, “Hormonal dengesizlik bazı hastalarda obeziteye neden olabilmektedir ve iki yönlü bir ilişkide, obezite hormon dengesizliğineyol açmaktadır. Ayrıca obezite kanser oranını artırmaktadır” diye konuştu.

Avrupa Endokrinoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve 2017’de Portekiz’in Lizbon şehrinde yapılacak “19. Avrupa Endokrinoloji Kongresi” Başkanı Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız ise özellikle kanser tedavisi gören genç kadınlara umut olacak bir çalışmadan bahsetti.

“Yeni Bilimsel Yaklaşımlar” oturumunda, fonksiyonel yumurtalık (over) nakli geliştirilmesinde gelinen en son aşamaların değerlendirildiğini belirten Prof. Yıldız şunları söyledi, “Fonksiyonel yumurtalık nakli özellikle kanser tedavisi gören genç kadıların doğurganlığı açısından önem taşımaktadır. Bu konudaki hayvan çalışmaları bu metodun yakın gelecekte insanlarda bir tedavi seçeneği olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

FAZLA ANTİBİYOTİK KULLANANLARDA OBEZİTE RİSKİ ARTIYOR

Kongre de ele alınan ve son yıllarda yoğun tıbbi araştırmaların yapıldığı bir konuya da dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, “Bağırsaklarımızdaki mikrop sayısı vücudumuzdaki hücre sayısından daha fazladır. Çalışmalar, çocukluk çağında çok fazla antibiyotik kullananlarda, bağırsak mikroplarının sayısının ve tiplerinin değişmesi nedeniyle, hayatlarının ileriki evrelerinde tip 2 diyabet ve obezite de dahil olmak üzere metabolik bozukluk görülme riski daha yüksektir” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...