Yunan doktorlar Türkiye’ye gelir mi?

Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘Yunan hekimlere iş teklifi’ne Atina Üniversitesi'nden Prof. Dr. Evangelos Terpos'tan cevap geldi.

Yunan doktorlar Türkiye’ye gelir mi?

23-26 Ekim 2013 tarihleri arasında Antalya’da yapılan 39. Ulusal Hematoloji Kongresi’ne Yunanistan’dan konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Evangelos Terpos, ekonomik kriz içerisinde bulunan Yunanistan’daki hekimlerin durumunu ve Türkiye’deki hekimlik mesleği ilgili düşüncelerini paylaştı

Atina Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümünden Prof. Dr. Evangelos Terpos, Medimagazin'den Dr. İbrahim Ersoy'a, Yunanistan’ın ekonomik durumunun sağlık sistemine de yansıdığını, ancak bunun yansımalarının sağlık bütçesinde bir kısıtlama şeklinde değil de daha çok jenerik ilaçların tercih edilmesi şeklinde görüldüğünü söyledi.

Son günlerde ekonomik krizden dolayı genç hekimler Yunanistan’da iş bulma sıkıntısı yaşıyor. Yunanistan’ın nüfusuna oranla hekim sayısı oldukça yüksek. Prof. Dr. Terpos, bununla ilgili olarak ise “Örneğin; hematolog sayımız nüfusa oranla yüksek. Yunanistan’ın nüfusu Türkiye’den daha aza ama 700 hematolog var, bu sayı Türkiye’de 400’den az, 300-350 gibi. Bu da Yunanistan’daki genç hekimlerin ağırlıkta olduğu hekim grubunun Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Almanya’ya giderek iş fırsatı yaratmaya çalışmalarına neden oluyor” dedi.

“TÜRKİYE'DE DİL SORUNU VAR”
Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun işsizlik sorunu yaşayan Yunan hekimleri Türkiye’ye davet etmesiyle ilgili olarak Prof. Dr. Terpos, “Yunanlı hekimler Türkiye’ye belki gelmeyi düşünebilirler, ancak burada dil sorunu var. Bu nedenle öncelikli olarak Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Almanya’ya başvuruyorlar. İlk sırada İngilizce konuşulan ülkeler var. Yunanlı aileler de zaten çocuklarının ikinci bir yabancı dil olarak -İngilizce zaten ortak dil oldu dünyada- Almanca öğrenmelerini teşvik ediyor. Almanya’ya bakıldığında da dil, sağlık sistemi ve firmaların ağırlıkta olması açısından ikinci seçenek ülkelerin başında geliyor” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN'DA HEKİMLERİN EN ÖNEMLİ SORUNU
Prof. Dr. Evangelos Terpos, Yunan hekimlerin mesleki açıdan en önemli gördüğü sorunların başında ekonomik açıdan maaşların düşmesi geldiğini ifade etti, “Ortalama 3 bin euro maaş alan bir hekim şu an 2 bin euro kazanıyor. Devlet hastanelerindeki hekimlerin iş yükü arttı, çünkü halkın ekonomik gücü olmadığı için özel hastaneler yerine devlet hastanelerine gidiyorlar. Bu da buralarda çalışan hekimlerin iş yükünü fazlasıyla, yüzde 40-50 oranında artırdı. Emekli hekimlerin yerine yenilerinin gelmemesi de mevcut hekimlerin iş yüklerini artırdı. Yani hem iş yükleri arttı hem gelirleri azaldı” dedi.

YUNANİSTAN'DA MECBURİ HİZMET SÜRESİ 1 YIL
Türkiye’deki hekimler okulu bitirdikten, uzman olduktan ve yan dal yaptıktan sonra üç kez mecburi hizmet yaptığını duyduğunda şaşkınlığını gizleyemeyen Prof. Dr. Evangelos Terpos, bu şartlar altında verimli olunamayacağını, bu şartlar altında bir hekimin yerleşik hayata geçmesinin, klinik çalışma yürütmesinin, yayın yapmasının, kendini geliştirmesinin, sadece çalışma hayatına odaklanmasının ancak 38 yaşından sonra mümkün olabileceğini söyledi.

Yunanistan’da mecburi hizmetin bir yıl olduğunu ve bunu da hekime ihtiyaç duyulan bölgelerde ve okulu bitirir bitirmez yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Terpos, bunun sebebinin Yunanistan’daki doktor sayısının Türkiye’ye göre az olması olabileceğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...